Fabrica Nokia de la Jucu, una dintre cele mai ecologice clădiri din lume

Fabrica Nokia de la Jucu, judeţul Cluj, a primit certificarea internaţională "LEED Gold" de la Consiliul Construcţiilor Ecologice (USGBC) din Washington, devenind prima clădire din România aleasă printre cele mai "verzi" din lume.

144 afișări
Imaginea articolului Fabrica Nokia de la Jucu, una dintre cele mai ecologice clădiri din lume

Fabrica Nokia de la Jucu, una dintre cele mai ecologice clădiri din lume (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Certificarea USGBC recunoaşte noi standarde în proiectarea şi construirea de clădiri ecologice, performante şi eficiente energetic, iar fabrica de la Jucu se numără printre "puţinele clădiri" cu ratingul Gold din întreaga lume şi este, totodată, prima construcţie din România care intră în atenţia institutului american, se arată într-un comunicat al Nokia.

Sistemul de rating LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) are un sistem de rating de la 0 la 100 de puncte şi patru trepte de certificare, respectiv Certified (40-49 puncte), Silver (50-59 puncte), Gold (60-79 puncte) şi Platinum (peste 80 puncte).

Evaluarea clãdirilor ţine cont de un set de 57 de criterii, care pot fi încadrate în şapte categorii, respectiv dezvoltarea şi ecologizarea sustenabilă a locaţiei, eficienţa consumului de apă, energie şi atmosferă, materiale şi resurse, calitatea mediului interior, inovare şi prioritate regională.

Prima unitate a Nokia care a primit certificarea LEED Gold din partea USGBC este campusul din Beijing al companei, inclus în sistemul de rating anul trecut.

Punctele tari în materie de ecologie ale fabricii de la Jucu sunt eficienţa energetică, utilizarea eficientă a apei, politica de reciclare care a redus semnificativ impactul construcţiei clădirii asupra mediului înconjurător, sistemul de transport care descurajează utilizarea autoturismului şi mediul "superior" de lucru, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici