Facebook, scădere DRAMATICĂ la bursă. Zuckerberg, nevoit să dea explicaţii pentru folosirea datelor cu caracter personal fără acord

Acţiunile Facebook au scăzut luni la Bursa de Valori din New York cu 5,2%, la 175,41 de dolari pe acţiune, Mark Zuckerberg fiind chemat de politicieni să dea răspunsuri privind firma de marketing politic care a folosit informaţii a milioane de utilizatori fără acordul lor, arată Bloomberg.

12698 afișări
Imaginea articolului Facebook, scădere DRAMATICĂ la bursă. Zuckerberg, nevoit să dea explicaţii pentru folosirea datelor cu caracter personal fără acord

Facebook, scădere DRAMATICĂ la bursă. Zuckerberg, nevoit să dea explicaţii pentru folosirea datelor cu caracter personal fără acord

Potrivit analiştilor, averea lui Zuckerberg a scăzut cu 3,8 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare scădere a deţinerilor sale în ultimele două luni.

Politicienii americani şi europeni îl cheamă pe directorul executiv Facebook, Mark Zuckerberg, să se prezinte în faţa parlamentarilor pentru a explica modul în care Cambridge Analytica - firma de publicitate care l-a ajutat pe Donald Trump să câştige preşedinţia din Statele Unite - a reuşit să culeagă datele cu caracter personal a milioane de cetăţeni americani fără consimţământul acestora.

„Facebook a depus deja mărturie despre modul în care platforma a fost folosită de propagandiştii ruşi înaintea alegerilor din 2016, dar compania nu l-a pus niciodată pe Zuckerberg în centrul atenţiei cu liderii guvernului. Presiunea poate, de asemenea, prefigura o reglementare mai strictă pentru reţeaua de socializare”, relatează Bloomberg.

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit, în august 2017, director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate.

Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obţinerea datelor, a declarat pentru publicaţia Observer: „Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obţine milioane de profiluri ale alegătorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construită campania”.

Documente obţinute de publicaţia Observer şi confrmate de Facebook relevă că, până la sfârşitul anului 2015, compania Cambridge Analytica colecta date online la un nivel fără precedent.

Facebook nu avertizase încă utilizatorii şi luase doar măsuri limitate pentru securizarea datelor a peste 50 de milioane de persoane.

Potrivit cotidianului The New York Times, copii ale datelor sustrase de firma Cambridge Analytica încă sunt online. Informaţiile au fost colectate printr-o aplicaţie numită „thisisyourdigitallife”, creată de profesorul Aleksandr Kogan în mod independent de activitatea sa de la Universitatea Cambridge. Prin intermediul companiei sale, Global Science Research (GSR), în colaborare cu firma Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori Facebook au fost plătiţi să facă teste de personalitate sub pretextul folosirii datelor pentru studii academice. Însă aplicaţia colecta şi datele din listele de „prieteni” ale celor care au acceptat testele, astfel că au fost obţinute profilurile a zeci de milioane de persoane, potrivit cotidianului The Guardian.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici