Federal Reserve: Economia SUA este vulnerabilă la riscuri semnificative

Federal Reserve a anunţat, după şedinţa de politică monetară de două zile derulată marţi şi miercuri, că va reduce costurile de finanţare din SUA prin extinderea maturităţii medii a titlurilor de Trezorerie din portofoliu, considerând că economia americană este vulnerabilă la riscuri semnificative.

511 afișări
Imaginea articolului Federal Reserve: Economia SUA este vulnerabilă la riscuri semnificative

Federal Reserve: Economia SUA este vulnerabilă la riscuri semnificative (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca centrală a SUA va extinde maturitatea medie a portofoliului prin achiziţionarea de titluri de Trezorerie SUA pe termen lung în valoare de 400 miliarde de dolari şi vânzarea unui volum similar de titluri pe termen scurt, a anunţat miercuri seară consiliul guvernator al Federal Reserve, transmite Bloomberg.

"Este o măsură modestă. Au intrat astfel pe calea relaxării politicii monetare, însă vor deveni mai agresivi dacă vor fi convinşi că creşterea economică nu se va îmbunătăţi", comentează Dean Maki, economist şef pentru SUA la Barclays Capital şi fost economist în cadrul Federal Reserve.

Preţurile titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 30 de ani au urcat puternic pe piaţa secundară în aşteptarea achiziţiilor de obligaţiuni pe termen lung de către banca centrală.

Acţiunile de pe Wall Street s-au depreciat, după ce Fed a apreciat că turbulenţele cauzate pe pieţele financiare de criza datoriilor de stat din zona euro afectează economia americnaă.

Măsura anunţată miercuri, cunoscută ca "Operation Twist" după o decizie similară luată în 1961, a fost combătută în conducerea băncii centrale de trei guvernatori, fiind a doua şedinţă de politică monetară consecutiv în care sunt semnalate divergenţe la conducerea Fed.

Preşedintele instituţiei, Ben Bernanke, ajunge tot mai greu la consens în consiliul Fed, în timp ce şomajul se menţine la peste 9%, iar inflaţia anuală a ajuns la 3,8%.

Federal Reserve a reiterat promisiunea făcută în august, de a menţine dobânda de politică monetară la zero până la mijlocul anului 2013 cât timp şomajul rămâne ridicat, iar ţinta de inflaţie nu va fi atinsă.

Dobânda cheie a Fed este în intervalul 0-0,25% din decembrie 2008.

Banca centrală a anunţat şi o măsură de susţinere a pieţei ipotecare, prin reinvestirea datoriilor rezidenţiale ajunse la maturitate în titluri de valoare formate din credite ipotecare, în loc de titluri de Trezorerie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici