Fermierii cărora li s-au imputat subvenţiile primite de la APIA între 2007-2010, scutiţi de la plată

Senatul a aprobat, marţi, un proiect de lege iniţiat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prin care fermierii crescători de animale cărora li s-au imputat subvenţiile acordate între 2007-2010 să fie scutiţi de la plată, iar celor care au restituit sumele primite le vor fi daţi banii înapoi.

2238 afișări
Imaginea articolului Fermierii cărora li s-au imputat subvenţiile primite de la APIA între 2007-2010, scutiţi de la plată

Fermierii cărora li s-au imputat subvenţiile primite de la APIA între 2007-2010, scutiţi de la plată (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Senatorul PSD de Suceava, Neculai Bereanu, membru al Comisiei de agricultură, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în baza acestui proiect de lege fermierii crescători de animale care au fost notificaţi să restituie sumele primite de la APIA în perioada 2007-2010 pentru că au avut datorii la plata taxelor sau impozitelor nu vor mai fi obligaţi să le restituie, cei care au restituit vor primi banii înapoi, iar cei cărora nu li s-a achitat subvenţia pentru că aveau datorii la stat vor primi sumele cuvenite.

Bereanu a explicat că în perioada 2007-2010 fermierii aveau obligaţia să declare pe propria răspundere că nu au datorii la stat, iar în urma unui control al Curţii de Conturi s-a constatat că mulţi dintre cei care au încasat subvenţii de la APIA aveau restanţe la bugetul de stat, în unele cazuri sumele fiind de câţiva lei. În aceste condiţii, APIA i-a somat pe fermierii care aveau datorii la stat să le restituie.

El a arătat că din 2011 nu mai este obligatoriu ca beneficiarii de subvenţii să nu aibă datorii către autorităţile publice întrucât acea măsură a fost considerată de Comisia Europeană drept abuzivă, fiind impusă de Guvernul din acea perioadă.

Bereanu a menţionat că în aceste condiţii a fost necesară adoptarea unei legi prin care să se stabilească faptul că nu se mai recuperează sumele şi penalităţile de întârziere pe care fermierii ar fi trebuit să le plătească în urma titlurilor de creanţă emise de centrele judeţene APIA şi dispuse prin deciziile emise de Camerele de Conturi judeţene pentru perioada 2007 - 2010. Totodată, prin lege se anulează şi titlurile de creanţă sau notificările emise de APIA, iar sumele recuperate se restituie.

Proiectul de lege aprobat marţi de Senat mai prevede că solicitanţii care au respectat condiţiile cu privire la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, dar care nu au încasat sumele cuvenite acestor plăţi urmare a depunerii cererilor aferente beneficiază de acestea.

Senatorul Bereanu a arătat că în judeţul Suceava au beneficiat de subvenţii aproximativ 21.000 de fermieri, crescători de animale, care au primit, în total, 55,6 milioane de lei în anii 2008, 2009, şi 2010, din care o mie de fermieri au fost notificaţi să restituie sumele primite pentru că, la depunerea dosarelor, nu au declarat că au datorii faţă de autorităţile publice.

Senatul este prima cameră sesizată în cazul adoptării acestei legi, votul final urmând să fie acordat de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici