Fermierii cer să poată scoate carnea de porc fără procesare termică din fermele neafectate de PPA

Fermierii români au cerut, marţi, la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, ca ANSVSA să elimine prevederea privind procesarea termică a cărnii înainte de a o scoate din exploataţiile comerciale neafectate de virusul pestei porcine africane (PPA) şi aflate în apropierea focarelor.

195 afișări
Imaginea articolului Fermierii cer să poată scoate carnea de porc fără procesare termică din fermele neafectate de PPA

Fermierii cer să poată scoate carnea de porc fără procesare termică din fermele neafectate de PPA

Fermierii spun că o prevedere a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) le permite să scoată carnea din exploataţii doar după procesarea termică, dacă pe o rază de mai puţin de 10 kilometri au fost depistate focare active, deşi fermele lor sunt neafectate de virusul PPA.

„Vrem să se scoată prevederea privind procesarea termică, deoarece exploataţiile comerciale sunt blocate. Cerem să se găsească o măsură legală, o hotărâre de guvern sau o prevedere în acest sens”, a precizat Gerge Scarlat, deputat din partea USL.

Un fermier prezent la dezbatere a menţionat că este blocat din 2 septembrie, iar la 13 octombrie trebuie să iasă din supraveghere, dar i se pune condiţia să taie porci şi să proceseze termic carnea. „200.000 de porci. Trebuie să îi tai. Am avut pierderi de 20 de miliarde”, a precizat acesta. Mai exact, suma menţionată de acesta este de 2 milioane de lei, respectiv 425.000 de euro.

„Cerem să ni se dea voie să tăiem porcii fără tratament termic. Eu sunt nevoit de luni să încalc legislaţia. O să o duc la magazinele mele. Ce să-mi facă? Am două alternative: ori să tai, să încalc legea, ori să îi las să moară”, a adăugat fermierul cu pierderi de sute de mii de euro.

În plus, unităţile Agrisol mai au spaţiu de depozitare a porcilor pentru o săptămână, nemaiavând nicio boxă goală. „Aici există un flux: săptămânal, se montează, fată, se transeferă purcei. Acum, că suntem blocaţi, nu mai avem unde să îi ţinem. Avem zeci de mii de euro pierderi zilnice, nu mai facem faţă cu furajele pentru animalele mari. Am ajuns să nu intrăm în hale: porcii se mănâncă între ei”, a descris fermierul de la Agrisol.

Fermierii spun că îşi doresc să se permită crearea, în cel mai scurt timp, a unui „cordon” de 10 kilometri în jurul fermelor, prin interzicerea creşterii porcilor în gospodării, deoarece riscul ca virusul să ajungă înspre exploataţii va scădea foarte mult. „Imaginaţi-vă ce înseamnă să blocaţi ferme de 90-100.000 de porci”, a precizat reprezentantul Agrisol prezent la dezbatere.

De asemenea, fermierii susţin că populaţia trebuie să conştientizeze că, în situaţia unei ţări infestate cu PPA, s-ar putea propune oferirea de vouchere pentru alimente, asemenea celor de vacanţă, în locul activităţii de creştere a porcilor.

PPA era semnalată, în data de 4 octombrie, în 240 de localităţi din 13 judeţe, cu 980 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale, potrivit ANSVSA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici