Filote, CE: Suntem mai puţin optimişti decât Guvernul privind capacitatea de colectare a taxelor. România nu-şi permite să aibă costuri scăzute ale forţei de muncă

Comisia Europeană este mai puţin optimisă decât Guvernul în ceea ce priveşte capacitatea de colectare a taxelor, în urma aplicării măsurilor de relaxare fiscală, şi va urmări în detaliu fiecare măsură, potrivit Angelei Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România. Filote susţine, totodată, că populaţia României are nevoie de o creştere a salariilor, dar bazată pe competitivitate.

792 afișări
Imaginea articolului Filote, CE: Suntem mai puţin optimişti decât Guvernul privind capacitatea de colectare a taxelor. România nu-şi permite să aibă costuri scăzute ale forţei de muncă

Angela Filote (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)

"Este adevărat că România are o creştere macroeconomică puternică, că s-a consolidat fiscal cu succes, în principal datorită celor trei acorduri pe care le-a avut cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Toate aceste realizări nu au fost atinse cu uşurinţă, au presupus eforturi uriaşe pentru ţară, pentru investitori şi pentru cetăţenii obişnuiţi. Şi nu am vrea să vedem că aceste realizări sunt subminate acum de alte tipuri de măsuri", a declarat luni Filote, la un summit adresat investitorilor străini.

La momentul când Filote şi-a susţinut discursul, în sală era prezent însă un singur investitor străin.

Ea a arătat că mesajul a mai fost transmis Guvernului de câteva ori, iar CE îl va transmite în continuare pentru că "citim puţin într-un glob de cristal".

"Fiecare dintre noi, Guvern, Comisia Europeană, Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional are câte un glob de cristal, folosim modele economice pentru a citi în glob şi acum vedem câteva lucruri acolo: un guvern optimist -este foarte bine că este optimist-, dar sperăm că nu prea optimist, pentru că noi (CE – n.r.) suntem mai puţin optimişti în legătură cu capacitatea economiei de a genera o colectare mai mare a taxelor, astfel încât să compenseze măsurile fiscale recent adoptate. Suntem îngrijoraţi şi ne uităm în detaliu la fiecare dintre aceste măsuri", a precizat Filote.

Ea a subliniat că CE nu este împotriva relaxării fiscale, ci se arată în favoarea tuturor măsurilor, dacă sunt luate la timpul potrivit şi dacă sunt acoperite cu măsuri compensatorii corecte.

"Ce am atins în această ţară şi ce a făcut-o să devină atractivă pentru investitori rămâne acolo şi investiţiile vin în continuare", a mai spus şeful CE în România.

Adresându-se reprezentantului premierului în sală, secretarul de stat Alexandru Năstase, Filote a recunoscut că România a avut o creştere economică uimitoare, însă a atras atenţia că motorul de creştere a fost reprezentat de consum şi exporturi.

"Să ne uităm la sursa acestei creşteri. România a avut un deficit bugetar scăzut bazat pe investiţii scăzute, dar ţara nu poate creşte doar pe baza consumului şi a exporturilor, pentru că acestea sunt principalele surse ale creşterii economice. Are nevoie de investiţii. Oricine călătoreşte prin ţară vede cât de arzătoare este nevoia de infrastructură, începând cu infrastructura de transport, dar vedem aproape în orice domeniu necesitatea infrastructurii", a atenţionat Filote.

Filote: România nu-şi permite să aibă costuri scăzute ale forţei de muncă, nu e corect pentru români

Populaţia României are nevoie de o creştere a salariilor, dar bazată pe competitivitate, fiind a doua cea mai săracă din UE, şi sunt necesare măsuri destinate trecerii de la un stat cu costuri scăzute la unul cu forţă de muncă cu valoare adăugată medie şi mare, fără a pierde interesul investitorilor, mai susţine Angela Filote.

"Ce face ca România să fie atractivă? Fundamentele macroeconomice o fac atractivă, dar din nou, dacă ne uităm la motivele principale pentru care vin investitorii, cel puţin potrivit studiilor noastre, costurile relativ scăzute pe plan local, aşezarea geografică, apartenenţa la Uniunea Europeană şi resursele naturale reprezintă avantaje. Dintre toate aceste motive, am o problemă cu costul scăzut. Nu cred că România îşi permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut, nu cred că e corect pentru români", a declarat luni Angela Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România, la un summit adresat investitorilor.

Ea a arătat că România are una dintre cele mai sărace populaţii din UE, fiind al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană.

Totodată, Filote a punctat că salariile sunt foarte scăzute, însă oamenii încă muncesc din greu şi se aşteaptă să fie mai bine plătiţi pentru munca depusă.

"Va trebui să vedem o creştere a salariilor, dar bazată pe competitivitate şi trebuie să vedem investiţii în sectoarele cu tehnologiile medii şi ridicate, pentru că acolo există potenţial, există un segment de forţă de muncă cu educaţie ridicată în România. Climatul investiţional pe ansamblu este bun în România, bineînţeles că pot fi făcute mai multe în mediul de afaceri, dar cred că a venit timpul ca ţară să facă mişcarea de la un stat cu costuri scăzute la una cu forţă de muncă şi produse cu valoare adăugată medie şi mare", i-a transmis Filote secretarului de stat Alexandru Năstase, trimisul premierului Victor Ponta la summit.

Şeful CE în România a spus că se vede încă o predilecţie în economie pentru sectoarele cu tehnologie scăzută şi medie, chiar şi puţinele industrii cu tehnologie ridicată nu investesc suficient în cercetare, dezvoltare şi inovare, potrivit calculelor Comisiei.

"La nivelul UE, vedem cercetarea, dezoltarea şi inovarea ca motorul schimbării în competitivitatea pe care o căutăm în Europa. Lipsa competitivităţii nu este o problemă doar în România, am identificat-o în toată Uniunea Europeană, dar bineînţeles, România, venind mai de departe în urmă, are o problemă mai mare decât alte state", a atras atenţia Filote.

Ea consideră că provocarea pentru autorităţi este să găsească un model prin care România să fie capabilă să majoreze progresiv salariile şi costurile forţei de muncă, fără să piardă din atractivitatea pentru investitorii străini.

"Asta înseamnă că salariile trebuie să fie majorate responsabil, în linie cu productivitatea, că România trebuie să se axeze pe politici structurale care să ducă la îmbunătăţirea productivităţii, cu scopul de a restabili competitivitatea. Restabilirea competitivităţii este următorul obiectiv pe termen mediu, cel puţin potrivit estimărilor noastre", a mai spus şeful reprezentanţei CE în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici