Financial Times: Europa este dispusă la concesii, pentru ca Grecia să rămână în zona euro

Europa vrea ca Grecia să rămână în zona euro, astfel că este dispusă la concesii, chiar dacă grecii şi-au încălcat din nou angajamentele referitoare la reducerea cheltuielilor, potrivit unor surse de la Bruxelles.

668 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Europa este dispusă la concesii, pentru ca Grecia să rămână în zona euro

Financial Times: Europa este dispusă la concesii, pentru ca Grecia să rămână în zona euro (Imagine: Shutterstock)

Zona euro vrea să negocieze cu Grecia relaxarea programului de austeritate. Indiferent de rezultatul alegerilor din Grecia de la sfârşitul acestei săptămâni şi indiferent ce guvern va fi format, va fi nevoie de negocieri, potrivit discuţiilor care au loc în cercurile UE, potrivit Financial Times Deutschland.

Pentru ca Grecia să rămână în uniunea monetară, liderii europeni nu vor putea refuza concesiile.

"Vom face tot posibilul pentru menţinerea Greciei în zona euro, atâta timp cât îşi respectă obligaţiile", a declarat marţi preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

Troica creditorilor internaţionali formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI consideră că Grecia şi-a încălcat din nou obligaţiile fiscale, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

În mod oficial, troica cere Greciei să îşi respecte angajamentele, dar ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a recunoscut că Grecia nu reuşeşte să urmeze programul de reforme.

Odată cu apropierea alegerilor, partidele pro-europene afirmă că sunt împotriva renunţării unilaterale la acordurile cu creditorii, dar se aşteaptă să obţină termeni fiscali mai avantajoşi.

Dacă ţările din zona euro vor ca Grecia să rămână în uniunea monetară, atunci nu se vor putea opune unor astfel de negocieri, potrivit publicaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici