Financial Times: "Gaură neagră" de 12 miliarde de lire sterline în finanţele publice ale Marii Britanii

Miniştrii britanici vor fi informaţi în această toamnă despre apariţia unei "găuri negre" de 12 miliarde lire sterline (13,8 miliarde euro) în finanţele statului, anunţ care ameninţă să deraieze strategia coaliţiei de guvernare de a reduce deficitul bugetar, potrivit cotidianului Financial Times.

656 afișări
Imaginea articolului Financial Times: "Gaură neagră" de 12 miliarde de lire sterline în finanţele publice ale Marii Britanii

Financial Times: "Gaură neagră" de 12 miliarde de lire sterline în finanţele publice ale Marii Britanii

Publicaţia a replicat modelul folosit de Biroul pentru Responsabilitate Bugetară, instituţie independentă, în privinţa împrumuturilor executivului şi a ajuns la concluzia că deficitul structural pentru 2011-2012 este acum cu 12 miliarde de lire, sau circa 25%, mai mare decât se estima anterior.

Cu numai două luni rămase până la discursul ministrului de Finanţe din 29 noiembrie, coaliţia de la guvernare are de ales între a extinde măsurile de austeritate şi pentru următorul ciclu parlamentar, să introducă noi reduceri de cheltuieli sau să majoreze taxele pentru a echilibra bugetul.

Un ministru a declarat pentru FT că au avut loc "discuţii agonizante" în ultimele luni privind posibilitatea ca Trezoreria să înăsprească şi mai mult politicile de austeritate, dacă deficitul structural va fi mai mare decât s-a anticipat.

Readucerea finanţelor publice la normal pentru următorul exerciţiu bugetar ar necesita măsuri echivalente cu majorarea TVA de la 20% la 22,5%. Nu a fost luată încă nicio decizie, notează FT, însă unii specialişti ai Trezoreriei consideră că noi măsuri fiscale vor trebui adoptate într-o astfel de situaţie.

Perspectiva unor măsuri mai dure de austeritate, sau pe perioadă mai lungă, va reprezenta o surpriză neplăcută pentru miniştrii britanici după ce aceştia au discutat în ultimele două săptămâni dacă să renunţe la majorarea unor taxe sau să reducă altele.

Unii miniştri "cu greutate" cunosc situaţia finanţelor publice şi ar prefera continuarea măsurilor de suteritate pentru reducerea deficitului, în locul introducerii de noi taxe, notează cotidianul.

Cercetarea FT, efectuată pe parcursul verii, a arătat o capacitate de rezerva a economiei mai redusă decât anticipa anterior Biroul pentru Responsabilitate Bugetară, situaţie care va forţa instituţia să prognozeze o creştere economică mai lentă în următorii ani şi noi derapaje în reducerea deficitului.

Economiştii folosesc estimările privind capacitatea de rezervă pentru a determina nivelul de împrumut al guvernului care va fi anulat de recuperarea economică, respectiv sumele care necesită majorări de taxe sau reduceri de cheltuieli pentru a fi eliminate.

În martie, Biroul pentru Responsabilitate Bugetară a estimat că actualul deficit bugetar va fi de 99 de miliarde de lire sterline pentru 2011-2012, din care 49 miliarde de lire este structural şi necesită măsuri în parlament.

Instituţia a justificat aceste cifre la momentul respectiv pe baza estimărilor privind o capacitate de rezervă de 3,9% din venitul naţional pentru 2011-2012.

Banca Angliei şi Fondul Monetar Internaţional au avertizat, recent, că apar tot mai multe dovezi care indică o capacitate de rezervă mult mai mică decât se considera, astfel că recupererea va fi mai slabă.

Potrivit calculelor FT, realizate după metodologia Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, în cea mai bună situaţie, deficitul structural pentru 2011-2012 este de 61 de miliarde de lire sterline şi de de 49 miliarde de lire.

FT a prezentat calculele efectuate Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, care a admis că acestea respectă metodologia instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici