Financial Times: Pandemia a antrenat cea mai mare creştere a preţurilor locuinţelor din ultimele două decenii

Preţurile locuinţelor sunt în plină expansiune în aproape toate economiile majore ca urmare a pandemiei, înregistrând cea mai mare creştere din ultimele două decenii şi generând îngrijorări cu privire la potenţialele ameninţări la adresa stabilităţii financiare, scrie Financial Times.

867 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Pandemia a antrenat cea mai mare creştere a preţurilor locuinţelor din ultimele două decenii

Financial Times: Pandemia a antrenat cea mai mare creştere a preţurilor locuinţelor din ultimele dou[ decenii

Dintre cele 40 de ţări care furnizează date OECD, doar trei au înregistrat scăderi în primele trei luni ale acestui an - cea mai mică proporţie de la începutul seriei de date, în 2000, a constatat analiza Financial Times.

Ratele dobânzilor scăzute la minime istorice, economiile acumulate în timpul restricţiior şi dorinţa de a avea mai mult spaţiu în condiţiile în care oamenii lucrează de acasă alimentează tendinţa, au spus analiştii.

Creşterea anuală a preţurilor locuinţelor în grupul OECD de ţări bogate a atins 9,4% - cel mai rapid ritm din 30 de ani - în primul trimestru al anului 2021, pe măsură ce economiile şi-au revenit după recesiunile severe provocate de coronavirus anul trecut.

Creşteri puternice s-au înregistrat în Marea Britanie, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Canada şi Turcia, printre altele.

Adam Slater, economist principal la Oxford Economics, spune că proprietăţile din economiile avansate au fost supraevaluate cu aproximativ 10% în comparaţie cu tendinţele pe termen lung. Acest lucru face ca acest boom să fie unul dintre cele mai mari din 1900, a calculat el. Cu toate acestea, el a menţionat, de asemenea, că unii factori care determină creşterea preţurilor au fost temporari, cum ar fi stimulentele fiscale guvernamentale şi efectele pandemiei asupra economiilor, inclusiv întreruperea lanţurilor globale de aprovizionare cauzată de întârzierile din porturi.

Creşterea creditului este mai mică decât înainte de criza financiară globală, ceea ce sugerează „un risc mai mic de faliment în comparaţie cu, să zicem, 2006-2007”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici