Finanţele au atras un miliard de lei prin titluri la un an, la un randament în creştere uşoară

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate de trezorerie cu scadenţa la un an de un miliard de lei, exact cât şi-a propus, la un randament de 5,31%, în creştere uşoară faţă de cel plătit la precedenta operaţiune, de 5,27%, dar sub rata dobânzii de politică monetară.

82 afișări
Imaginea articolului Finanţele au atras un miliard de lei prin titluri la un an, la un randament în creştere uşoară

Finanţele au atras un miliard de lei prin titluri la un an, la un randament în creştere uşoară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băncile au subscris titluri de 2,58 miliarde de lei.

Cea mai recentă licitaţie pentru scadenţa la un an s-a derulat săptămâna trecută, când Trezoreria s-a împrumutat cu 2,48 miliarde lei, la un randament mediu de 5,27%.

Randamentele plătite pentru certificatele cu scadenţa la un an au scăzut constant începând cu luna noiembrie, acestea coborând cu 1,38 puncte procentuale, de la 6,65% la 5,27%.

Cel mai redus randament, de 5,22%, a fost plătit de Ministerul Finanţelor pentru certificatele la şase luni, la finalul lunii februarie, potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR şi disponibile din aprilie 2005.

Banca Naţională a României a redus, la începutul lunii februarie, rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric, de 5,5% pe an.

MFP a programat pentru luna martie şapte licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, prin care vrea să atragă 5 miliarde de lei, valoarea similară cu programul din februarie, dar cu 3,3 miliarde de lei sub suma împrumutată.

În primele cinci licitaţii a atras 6,56 miliarde lei, depăşind astfel şi în martie valoarea indicativă a licitaţiilor.

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul anului 24,8 miliarde de lei pe piaţa locală, peste valoarea programată pentru primul trimestru.

De asemenea, Finanţele au atras în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani, iar în februarie au atras încă 750 milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici