Finanţele au bugetat 350 milioane lei din datoria Rompetrol, dar vor insista pentru plata integrală

Ministerul Finanţelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadentă în luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea întregii sume datorate, având mandat să meargă în justiţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

20 afișări
Imaginea articolului Finanţele au bugetat 350 milioane lei din datoria Rompetrol, dar vor insista pentru plata integrală

Finanţele au bugetat 350 milioane lei din datoria Rompetrol, dar vor insista pentru plata integrală (Imagine: Mediafax Foto)

"Finanţele au trecut la rectificare încasări de la Rompetrol de numai 350 de milioane lei, pentru că asta era suma pe care au promis kazahii că o vor plăti. Era valoarea certă pe care o putea accepta şi FMI. Cei de la Ministerul Finanţelor au mandat să negocieze recuperarea întregii sume. Statul are şi soluţii dure, dar trebuie o acţiune echilibrată, pentru că sunt unii dintre marii contributori la buget", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, statul va merge în justiţie, susţinând că stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie în acţiuni, dar nu prin ambele variante.

"Kazahii au anticipat şi au angajat patru dintre cele mai mari case de avocatură din România", au adăugat sursele.

Conversia în acţiuni a întregii datorii fără plata parţială a unor sume ar fi făcut ca statul să preia pachetul majoritar de acţiuni.

Rompetrol a achitat deja aproximativ 50 de milioane de euro din contul datoriei şi a promis că va vira în următoarea perioadă o sumă apropiată.

De fapt, acţionarii Rompetrol au promis că plătesc doar o sumă care să le permită să păstreze controlul companiei după conversia în acţiuni a restului de plată, au mai spus sursele.

Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze peste 2 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni din anul 2003.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici