Video Fiscul îţi poate refuza rambursarea TVA-ului în starea de urgenţă. La ce trebuie să fii atent

  • Încă de pe 16 aprilie, firmele pot depune cererile pentru recuperarea TVA
  • Statul poate refuza însă rambursarea TVA, din mai multe motive
  • Firmele pot depune cererile pentru recuperarea TVA şi în mai, dacă nu au reuşit în aprilie
755 afișări

Dacă eşti antreprenor, ştii probabil deja că, începând din 16 aprilie, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 48/2020, poţi cere şi primi de la stat rambursarea TVA-ului, în baza unei simple cereri, fără a avea parte de control momentan, urmând ca verificările autorităţilor fiscale să fie făcute pe viitor. 

E o măsură bună pentru mediul economic privat, deja destul de greu încercat în această perioadă, dar e o măsură care nu se aplică tuturor.

„Se aplică doar pentru firmele mici şi mijlocii, doar pentru firmele care au TVA de recuperat nu mai vechi de 12 luni şi, de asemenea, se aplică dacă ANAF consideră că firma dvs nu prezintă riscuri”, explică Sorin Istrate, consultant fiscal şi managing partner al companiei Contexpert.

Există mai multe criterii în funcţie de care statul îţi poate refuza cererea de rambursare a TVA-ului.

„Dacă firma a fost implicată sau nu în scheme de fraudare a TVA-ului, dacă firma are achiziţii de la firme care prezintă riscuri sau care au fost implicate în scheme de fraudare a TVA-ului, dacă firma are declaraţii fiscale nedepuse, dacă firma are bilanţuri fiscale nedepuse, dacă firma are datorii către stat dinaintea intrării în starea de situaţie de urgenţă şi, de asemenea, dacă firma este foarte nouă şi nu a depus o cerere de rambursare de TVA care ar putea fi privită cu suspiciune pe baza riscului de evaziune fiscală”, arată specialistul. 

Sorin Istrate îi încurajează pe antreprenori să ceară banii şi să îi reintroducă în circuitul fiscal, economia având nevoie în această perioadă de cât mai mult cash. 

Dacă nu ai reuşit să aplici în aprilie pentru rambursarea de TVA, să ştii că o poţi face în mai, până pe 25. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici