Fiscul va anunţa prin Poştă populaţia şi firmele de ştergerea penalităţilor, dacă achită datoriile până la sfârşitul anului

ANAF va transmite până vineri, 15 octombrie, scrisori către populaţie şi firme prin care va anunţa că penalităţile vor fi şterse dacă datoriile şi dobânzile de întârziere către bugetul de stat vor fi achitate până la finele anului, potrivit unui ordin emis de Ministerul Finanţelor Publice.

699 afișări
Imaginea articolului Fiscul va anunţa prin Poştă populaţia şi firmele de ştergerea penalităţilor, dacă achită datoriile până la sfârşitul anului

Fiscul va anunţa prin Poştă populaţia şi firmele de ştergerea penalităţilor, dacă achită datoriile până la sfârşitul anului (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Notificările vor fi trimise contribuabililor care înregistrau restanţe la bugetul statului la 31 august 2011.

Statul va anula penalităţile de întârziere, precum şi jumătate din majorările de întârziere aferente acestor obligaţii fiscale principale, dacă principalul şi dobânzile aferente acestora sunt stinse prin plată sau compensate până la finele anului.

Pentru contribuabilii care vor achita datoriile principale până la jumătatea anului viitor, se va aplica o reducere de 50% a penalităţilor de întârziere, precum şi o diminuare cu 25% a majorărilor de întârziere.

Persoanele care nu au fost notificate privind posibilitatea ştergerii datoriilor se pot adresa organelor fiscale pentru clarificarea situaţiei.

Facilităţile prevăzute nu se acordă pentru obligaţiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume încasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

Obligaţiile fiscale pentru care se pot acorda facilităţi fiscale sunt cele administrate de ANAF, precum contribuţii sociale, impozite şi TVA.

Majorările de întârziere pentru care se acordă facilităţile menţionate sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

De la jumătatea anului trecut, a fost eliminat din Codul Fiscal termenul "majorare de întârziere" şi a fost păstrat doar cel de "penalitate de întârziere".

Pentru plăţile restante firmele şi populaţia plătesc atât o dobândă, cât şi o penalitate de întârziere, care este calculată în funcţie de perioada cu care a fost depăşit termenul de scadenţă.

Pentru fiecare zi cu care a fost depăşit termenul de plată se calculează o dobândă de 0,04% din suma datorată şi nicio sumă penalizatoare pentru primele 30 de zile de întârziere.

Penalitatea creşte la 5% din suma totală dacă datoria este achitată în următoarele 60 de zile, iar pentru cele care depăşesc termenul de 90 de zile penalitatea ajunge la 15% din totalul obligaţiilor de plată. Sumele nu sunt cumulative.

Până la jumătatea anului trecut, companiile plăteau doar o majorare de întârziere, de 0,1% pe zi din obligaţia de plată.

"Sper să aplice cât mai mulţi agenţi economici la această facilitate, în aşa fel încât arieratele pe care le înregistrează să fie diminuate în mod considerabil până la sfârşitul anului", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANAF, Sorin Bejnar.

Oficialul ANAF a arătat că suma datorată de companii se ridică la circa 14 miliarde de lei la finele lunii august, iar dacă aceasta va fi achitată în integralitate până la finele anului, vor fi şterse penalităţi de 1,5-2 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici