Fiscul valorifică bunurile imobiliare ale lui Robert Negoiţă pentru a recupera prejudiciul din TVA

ANAF a încasat până în prezent 20 milioane de euro din sumele reprezentând TVA neplătit în urma tranzacţiilor imobiliare efectuate de persoane fizice şi va începe în zilele următoare valorificarea bunurilor imobiliare ale omului de afaceri Robert Negoiţă pentru recuperarea prejudiciului.

190 afișări
Imaginea articolului Fiscul valorifică bunurile imobiliare ale lui Robert Negoiţă pentru a recupera prejudiciul din TVA

Fiscul valorifică bunurile imobiliare ale lui Robert Negoiţă pentru a recupera prejudiciul din TVA (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

"Am avut anul trecut şi am dezvoltat o verificare, spectaculoasă zic eu, pe segmentul TVA la acele persoane fizice care în ultimii ani, în 2006-2008, au derulat tranzacţii (imobiliare - n.r.) în nume...Vă pot spune că acolo am stabilit aproximativ 150 milioane de euro. Din aceste 150 milioane de euro am încasat 20 de milioane de euro", a afirmat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

El a arătat că diferenţa de 130 de milioane de euro face obiectul contestărilor şi al acţiunilor în instanţă.

Blejnar a precizat că la momentul controlului a impus sechestre sau măsuri asiguratorii aproape în totalitate, pentru a bloca posibilitatea înstrăinării patrimoniului către alte persoane.

Şeful Fiscului a amintit că un mare dezvoltator a încercat chiar în timpul controlului să înstrăineze bunurile imobiliare.

"Am avut o luptă, aşa, cu ghilimele de rigoare, prin direcţia juridică, vreo jumătate de an până am reuşit să-i anulăm acea hotărâre…avea o hotărâre a unei societăţi prin care a aportat toate bunurile în persoană fizică la o societate comercială. Am reuşit s-o anulăm, am câştigat în instanţă şi în zilele următoare, vă pot spune, aşa ca premieră, vom trece la valorificarea bunurilor", a spus preşedintele ANAF.

El nu a dorit să spună cine este persoana vizată, arătând că există în codul de procedură fiscală un articol care se referă la secretul fiscal şi nu-i permite să dezvăluie nume.

Surse oficiale au declarat ulterior pentru MEDIAFAX că persoana ale cărui bunuri imobliare vor fi valorificate este omul de afaceri Robert Negoiţă.

ANAF a început pe 24 septembrie un control privind tranzacţiile din sectorul imobiliar realizate de Robert Negoiţă în perioada 2006-2008, pentru a verifica dacă trebuie plătită TVA la aceste operaţiuni.

În urma verificărilor, ANAF a considerat că Negoiţă datorează bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentând TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare derulate în perioada 2006-2008 şi penalităţi.

Surse din ANAF au declarat atunci pentru MEDIAFAX că omul de afaceri a înstrăinat în timpul controlului apartamente, terenuri şi loturi de parcare în valoare de 66,6 milioane de lei către fratele şi tatăl său, astfel că Fiscul nu a putut dispune măsuri asiguratorii şi pentru aceste bunuri.

Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se aplică scutirea de taxă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici