Fitch a pus sub supraveghere negativă ratingurile privind datoriile Japoniei

Fitch Ratings a pus marţi sub supraveghere negativă calificativele pentru datoriile Japoniei, la o săptămână după ce agenţia de evaluare Moody's a retrogradat ratingul ţării cu o treaptă, invocând incertitudini privind capacitatea autorităţilor de la Tokyo de a reduce deficitul fiscal.

88 afișări
Imaginea articolului Fitch a pus sub supraveghere negativă ratingurile privind datoriile Japoniei

Fitch a pus sub supraveghere negativă ratingurile privind datoriile Japoniei (Imagine: Shutterstock)

Japonia, a treia mare economie la nivel mondial, beneficiază din partea Fitch de un calificativ 'A+' pentru datoriile pe termen scurt şi 'F1+' pentru cele pe termen scurt. Ratingul Japoniei a fost confirmat la 'AA+', se arată într-un comunicat al Fitch.

Agenţia de evaluare financiară estimează că va lua o decizie în privinţa confirmării sau retrogradării calificativelor Japoniei pentru datoriile pe termen lung şi scurt în prima jumătate a anului viitor, după analizarea strategiei fiscale pe 2015 şi a prognozelor privind evoluţia economică.

Fitch consideră că decizia guvernului japonez de a amâna creşterea cotei de TVA cu un an şi jumătate, până în aprilie 2017, va face imposibilă atingerea obiectivului privind reducerea deficitului primar la 3,3% din PIB în anul fiscal 2015/2016.

Analiştii Fitch estimează că datoria Japoniei va avea o pondere în PIB de 241% la finele anului, de la 185% din PIB în 2008.

"Ar fi cea de a doua mare creştere a datoriei guvernamentale înregistrată în ultimii şase ani de o ţară cu rating 'A' sau 'AA', după avansul datoriei Irlandei, şi a cincea cea mai mare creştere în OCDE, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania", potrivit comunicatului.

Amânarea creşterii TVA-ului a fost şi motivul principal pentru care Moody's a decis, săptămâna trecută, să coboare calificativul acordat Japoniei la A1, de la Aa3, fiind prima retrogradare a ratingului ţării din ultimii doi ani.

Economia Japoniei a intrat în recesiune la finele lunii septembrie, după ce s-a contractat pentru două trimestre consecutive. PIB-ul ţării a scăzut în trimestrul al treilea cu 1,9% în termeni anuali, după un declin de 7,3% în al doilea trimestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici