Fitch va declara Grecia în "default limitat", dar va reveni la un rating speculativ

Fitch va declara Grecia în "default limitat", pe datoria de stat, odată cu implementarea măsurilor din noul pachet de salvare a statului elen, dar va atribui un rating speculativ superior incapacităţii de plată odată finalizate schimburile de obligaţiuni.

216 afișări
Imaginea articolului Fitch va declara Grecia în "default limitat", dar va reveni la un rating speculativ

Fitch va declara Grecia în "default limitat", dar va reveni la un rating speculativ (Imagine: Shutterstock)

Fitch apreciază că reducerea dobânzilor plătite de Grecia, aferente datoriei de stat, dar şi extinderea maturităţilor obligaţiunilor oferă statului elen o şansă de a redeveni solvent, perspectivă care susţine şi ratingul guvernului elen.

"Fitch va atribui noi ratinguri post-default Greciei şi noilor instrumente de îndatorare odată ce default-ul va fi reglementat prin emiterea de noi obligaţiuni către creditorii participanţi. Noile ratinguri vor fi cel mai probabil în categoria speculativă, la un nivel scăzut", se arată într-un comunicat transmis vineri de agenţia de evaluare financiară.

Liderii europeni au convenit joi seară la Bruxelles un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statele zonei euro şi FMI vor oferi statului elen finanţare de 109 miliarde euro pentru următorii trei ani, la care se adaugă o contribuţie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privaţi ai guvernului de la Atena, sub diverse forme.

Dobânda împrumuturilor angajate de guvernele zonei euro va fi una redusă, de 3,5%.

Creditorii au la dispoziţie patru instrumente prin care vor putea participa la schemă, şi anume schimbul de obligaţiuni la valoarea nominală în titluri cu maturitatea de 30 de ani, rostogolirea obligaţiunilor guvernamentale elene care ajung la scadenţă în titluri noi cu scadenţa la 30 de ani şi aceeaşi valoare, un schimb de obligaţiuni la 80% din valoare în titluri pe 30 de ani, dar şi un schimb la 80% în instrumente pe 15 ani. Dobânda în cazul primelor două variante ar fi de 4,5%, respectiv 6,42% pentru a treia şi 5,9% pentu a patra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici