"Flota fantomă" a lui Putin. Rusia a achiziţionat peste 100 de tancuri petroliere pentru a răspunde sancţiunilor occidentale

Potrivit analiştilor din domeniul transportului maritim, Rusia a adunat în mod discret o flotă de peste 100 de petroliere vechi pentru a ajuta la eludarea restricţiilor occidentale privind vânzările de petrol rusesc în urma invaziei sale în Ucraina.

30164 afișări
Imaginea articolului "Flota fantomă" a lui Putin. Rusia a achiziţionat peste 100 de tancuri petroliere pentru a răspunde sancţiunilor occidentale

Brokerul Braemar estimează că Moscova, care se bazează foarte mult pe petrolierele străine pentru a-şi transporta ţiţeiul, a adăugat peste 100 de nave în acest an, prin achiziţii directe sau indirecte. Compania de consultanţă energetică Rystad spune că Rusia a adăugat 103 petroliere în 2022 prin achiziţii şi prin realocarea navelor care deservesc Iranul şi Venezuela, două ţări aflate sub embargouri petroliere occidentale

Demersul Kremlinului de a construi ceea ce industria de transport maritim petrolier numeşte "flota din umbră" a Rusiei este o încercare de a depăşi noile restricţii internaţionale asupra petrolului ţării. Printre acestea se numără o interdicţie a UE privind importurile maritime şi un plafon de 60 de dolari pe baril, pe care blocul comunitar l-a susţinut vineri şi care face parte dintr-o iniţiativă mai largă a G7, notează Financial Times.

Analiştii cred că flota fantomă va reduce impactul acestor măsuri, dar nu va reuşi să îl elimine.

Administraţia lui Vladimir Putin a declarat că nu va face afaceri cu nicio ţară care aplică plafonul, o poziţie care înseamnă că ar putea refuza să furnizeze petrol în condiţiile stabilite de Occident.

În schimb, Rusia îşi propune să îşi folosească noua flotă pentru a încerca să aprovizioneze ţări precum India, China şi Turcia, care au devenit cumpărători mai mari de petrol în timp ce Europa a redus producţia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici