FMI a creat o nouă linie de creditare, pentru prevenirea şocurilor financiare

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat luni crearea unor noi instrumente de finanţare, inclusiv a unei linii de creditare pe termen de şase luni, pentru prevenirea extinderii crizelor economice şi financiare.

178 afișări
Imaginea articolului FMI a creat o nouă linie de creditare, pentru prevenirea şocurilor financiare

FMI a creat o nouă linie de creditare, pentru prevenirea şocurilor financiare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am acţionat rapid, iar noile instrumente ne vor permite să reacţionăm mai rapid şi mai eficient, în beneficiul tuturor membrilor", a declarat într-un comunicat directorul general al FMI, Christine Lagarde.

FMI a aprobat înfiinţarea "Liniei de precauţie şi lichidităţi", promisă la summit-ul G20 care a avut loc la Cannes la începutul acestei luni.

"Linia de credit poate fi folosită ca sursă de lichidităţi pe o perioadă de şase luni, în vederea acoperirii necesarului pe termen scurt al balanţei de plăţi", se arată în comunicat.

Această linie poate fi utilizată şi ca un aranjament pe 12-24 de luni, cu accesarea a până la 1.000% din cota unui stat membru.

Mecanismul va înlocui un altul, creat în august 2010, "Linia de credit de precauţie", de care a beneficiat un singur stat membru, Macedonia. Diferenţa este că linia de credit anterioară era concepută ca o soluţie de rezervă, în timp ce noua facilitate poate fi utilizată imediat.

Ţările care pot obţine o astfel de finanţare sunt cele afectate de o criză, dar care au politici economice solide şi se angajează să le continue.

Lagarde a declarat la summit-ul de la Cannes că Italia ar putea corespunde acestor criterii.

Fondul a aprobat totodată crearea unui instrument de finanţare rapidă pentru ţările care trebuie să facă plăţi urgente în urma unor aşa-numite şocuri exogene, precum dezastrele naturale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici