FMI a decis ca discuţiile preliminare pentru un nou acord cu România să înceapă în octombrie

Consiliul Director al FMI a decis vineri ca discuţiile preliminare privind încheierea unei noi înţelegeri cu România să înceapă în luna octombrie, odată cu cea de-a şasea evaluare a acordului stand-by aflat în derulare, iar forma de colaborare să fie perfectată la începutul anului viitor.

22 afișări
Imaginea articolului FMI a decis ca discuţiile preliminare pentru un nou acord cu România să înceapă în octombrie

FMI a decis ca discuţiile preliminare pentru un nou acord cu România să înceapă în octombrie (Imagine: Mediafax Foto)

"S-a decis în Consiliul Director că vor exista discuţii preliminare în octombrie privind un nou acord cu România, astfel încât la începutul anului viitor să se stabilească forma exactă de înţelegere", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la New York, că discuţiile dintre autorităţile române şi oficialii FMI privind încheierea unui nou acord vor începe în luna octombrie, când delegaţia Fondului se va afla la Bucureşti, urmând să fie stabilită şi forma acestui acord.

Şeful diviziei Comisiei Europene pentru Cehia, România, Polonia şi Slovacia, Laurent Moulin, a declarat, miercuri, că dacă România va semna un nou acord cu FMI atunci acesta va fi unul comun cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că în 2011 România va semna un nou acord cu FMI, precizând că, deşi statul român vrea, nimeni nu îl împrumută acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

Şeful statului a spus, miercuri, la RRA, că "în niciun caz" FMI nu va mai finanţa, în viitorul acord, deficitul bugetului de stat al României, aşa cum se întâmplă în prezent, afirmând că noul angajament va fi "cel mai probabil un aşa numit acord de precauţie".

România are un acord în derulare cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliarde de euro.

Boardul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu România, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va elibera cea de-a şasea tranşă din împrumut, de peste 900 de milioane de euro, bani care vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României.

România a primit până acum tranşe în valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 3,65 miliarde de euro de la Comisie şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici