FMI a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru toate marile economii ale lumii. Care este prognoza Fondului pentru România

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit negativ prognoza de creştere economică referitoare la acest an pentru toate marile economii ale lumii şi se aşteaptă la un avans de 4% la nivel mondial, cu 0,3 puncte procentuale mai mic decât estimările precedente.

1777 afișări
Imaginea articolului FMI a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru toate marile economii ale lumii. Care este prognoza Fondului pentru România

FMI a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru toate marile economii ale lumii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru anul următor, fondul a modificat prognoza pentru expansiunea economiei globale de la 4,5% în iunie la 4%, se arată în raportul Perspectiva Economiei Globale.

În privinţa României, FMI a menţinut estimările de creştere la 1,5% pentru acest an şi 3,5% pentru anul umător. La încheierea misiunii FMI la Bucureşti de la sfârşitul lunii iunie, instituţia financiară a anunţat 1,5% pentru acest an şi 3,5-4% pentru anul următor. Fondul anticipează un avans mediu anual al preţurilor de consum în România de 6,4% în acest an şi 4,3% anul următor, respectiv o majorare foarte uşoară a deficitului de cont curent de la 4,5% în acest an la 4,6% în 2012. Şomajul este estimat la 5% pentru anul în curs, faţă de 7,6% în 2010, respectiv la 4,8% anul următor.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că România trebuie să-şi revizuiască prognoza de creştere economică, aşa cum fac în această perioadă toate ţările europene.

"Din cauza încetinirii creşterii economice la nivel mondial, toate ţările trebuie să facă această revizuire, iar România nu va fi scutită de acest lucru", a spus Ialomiţianu.

Întrebat care sunt noile prognoze, Ialomiţianu a răspuns: "Noi facem analize şi decizia o luăm împreună cu FMI şi Comisia Europeană, pentru că suntem într-un acord cu FMI şi suntem parteneri şi acolo vom lua o decizie".

Potrivit raportului, FMI a înrăutăţit estimările de creştere economică şi pentru Uniunea Europeană, de la 2% la 1,7% pentru acest an şi de la 2,1% la 1,4% pentru anul următor. În Europa Centrală şi de Est, avansul economiei ar urma să fie mai mic cu un punct procentual în acest an, de 4,3%, şi cu 0,5 puncte în 2012, respectiv de 2,7%.

Fondul a revizuit în scădere prognozele pentru marile economii dezvoltate, precum SUA, Germania, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie, dar şi pentru noile "forţe" economice ale lumii, respectiv China, India, Rusia şi Brazilia.

Instituţia şi-a redus aşteptările cel mai puternic în privinţa SUA, unde anticipează în prezent o creştere de 1,5% în acest an, faţă de 2,5% în iunie, şi de 1,8% pentru 2012, în comparaţie cu estimarea de 2,7% din iunie.

Pentru marile economii europene, revizuirea negativă se situează la 0,4-0,5 puncte procentuale în acest an. Germania va înregistra în acest an cea mai mare creştere din rândul principalelor economii europene, de 2,7%, urmată de Franţa, cu 1,7%, Marea Britanie, cu 1,1%, şi Italia, cu 0,6%. Pentru anul următor, FMI anticipează un avans al PIB de 1,3% în Germania, 1,6% în Marea Britanie, 1,4% în Franţa şi 0,3% în Italia.

Deficitele bugetare şi datoriile mari, scăderea producţiei şi tensiunile în creştere de pe pieţele financiare afectează economia în Europa dezvoltată, potivit raportului. În plus, există o tranziţie către o diferenţiere mai clară între riscurile datoriei suverane a statelor din zona euro. În afara uniunii monetare, multe economii din Europa Centrală şi de Est înregistrează o rvenire puternică din recesiune. Chiar şi în acest context, fondul se aşteaptă la o încetinire a activităţii în cea mai mare parte a Europei. Răspunsul liderilor din zona euro la criza datoriilor suverane va modela perspectivele pe termen scurt ale Europei, notează FMI.

Din rândul marilor ţări emergente, China va avea, atât în acest an cât şi în 2012 cele mai accelerate creşteri, de 9,5%, respectiv 9%. În iunie, Fondul estima creşteri de 9,6% pentru China în acest an şi de 9,5% în anul următor.

Economia Indiei va avansa cu 7,8% în acest an şi cu 7,5% în 2012, cea a Rusiei cu 4,3%, respectiv 4,1%, iar cea a Braziliei cu 3,8% şi 3,6%.

La nivelul Europei emergente, Turcia va avea cea mai bună creştere în acest an, de 6,6%, urmată de Polonia, cu 3,8%. Totodată, economia Bulgariei va avansa cu 2,5%, cea a Serbiei cu 2%, iar cea a Ungariei cu 1,8%. Pentru anul următor, creşterea economică se va accelera la 3% în Bulgaria şi la 3% în Serbia, în timp ce în Turcia va încetini la 2,2%, în Polonia la 3%, iar în Ungaria la 1,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici