FMI a redus estimarea de creştere a economiei SUA pentru acest an de la 2,8% la 2%

FMI a redus luni estimarea de creştere a economiei americane pentru acest an de la 2,8% la 2% şi consideră că Rezerva Federală (Fed) poate menţine dobânzile aproape de nivelul zero mai mult timp decât anticipează investitorii.

89 afișări
Imaginea articolului FMI a redus estimarea de creştere a economiei SUA pentru acest an de la 2,8% la 2%

FMI a redus estimarea de creştere a economiei SUA pentru acest an de la 2,8% la 2% (Imagine: Shutterstock)

Pentru 2015, Fondul a menţinut prognoza de creştere a PIB la nivelul de 3%, potrivit raportului anual al instituţiei financiare referitor la economia Statelor Unite, relatează Bloomberg.

"La începutul acestui an ritmul de dezvoltare a încetinit, din cauza iernii aspre care a conspirat cu alţi factori, precum o scădere a stocurilor, încetinirea activităţilor pieţei imobiliare şi cererea scăzută", potrivit analiştilor FMI.

Redresarea este în curs, dar compensează numai parţial slăbiciunile care au dus la contracţie economică în primul trimestru, au scris într-un raport analiştii instituţiei financiare.

FMI anticipează totodată că potenţialul de creştere pe termen lung se va menţine la circa 2% în următorii câţiva ani, sub mediile istorice şi sub estimările de anul trecut.

În urmă cu un an, Fondul anticipa un potenţial de creştere economică de 2,3% pentru 2015-2016 şi de 2,4% pentru 2017-2018.

Pentru Fed, aceste estimări înseamnă că banca centrală îşi poate permite să meţină dobânzile la zero dincolo de jumătatea anului viitor, dată dincolo de care pieţele anticipau creşterea acestora.

Estimarea FMI a fost publicată la mai puţin de o săptămână după ce Banca Mondială a redus prognoza de creştere a economiei americane de la 2,8% la 2,1%.

Conform estimărilor realizate de 84 de analişti intervievaţi de Bloomberg în acestă lună, SUA vor înregistra în acest an o creştere economică de 2,2%, prognoza fiind revizuită în scădere de la nivelul din luna mai, de 2,5%.

Analiştii FMI recomandă Statelor Unite să majoreze salariul minim, să investească în infrastructură şi să reformeze politica în domeniul imigraţiei, pentru a stimula potenţialul de creştere care coboară sub media pe termen lung.

FMI a publicat raportul cu două zile înainte de şedinţa de politică monetară a Fed, care va decide, potrivit analiştilor, continuarea reducerii achiziţiilor lunare de obligaţiuni menite să susţină economia prin suplimentarea lichidităţilor din piaţă. În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 45 de miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici