FMI ar putea plăti de urgenţă următoarea tranşă din împrumutul pentru Grecia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea plăti de urgenţă următoarea tranşă a finanţării externe pentru Grecia, pentru a acorda Uniunii Europene suficient timp să finalizeze al doilea pachet de bailout destinat statului elen, au declarat joi pentru Reuters surse europene.

218 afișări
Imaginea articolului FMI ar putea plăti de urgenţă următoarea tranşă din împrumutul pentru Grecia

FMI ar putea plăti de urgenţă următoarea tranşă din împrumutul pentru Grecia (Imagine: Mediafax Foto)

"Situaţia este clară: dacă va exista un angajament ferm din partea europenilor să facă tot ce e posibil pentru a sprijini Grecia, atunci FMI va plăti tranşa. Şi vă pot spune că va exista un asemenea angajament", a declarat o sursă oficială din zona euro.

FMI a anunţat anterior că va plăti noi tranşe numai după finalizarea unui plan care să garanteze acoperirea nevoilor de finanţare ale Greciei până la sfârşitul anului viitor.

La Paris, Zhu Min, consilier special al directorului general al FMI, a declarat că Fondul este profund îngrijorat de incertitudinea politică din Grecia, însă este pregătit să ajute statul dacă guvernul va putea câştiga sprijinul parlamentului pentru noile măsuri de austeritate.

Miniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit marţi să ajungă la un consens privind modul în care urmează să fie implicaţi investitorii privaţi în pachetul de bailout al Greciei. Surse oficiale europene susţin că încheierea unui acord la summit-ul liderilor europeni de săptămâna viitoare este puţin probabilă şi ar putea fi întârziată până la mijlocul lunii iulie sau chiar mai târziu.

Eurogroup, forul miniştrilor finanţelro din zona euro, se va reuni din nou duminică şi luni pentru a pregăti summit-ul liderilor UE de la finele săpătmânii viitoare.

"Dacă mă întrebaţi dacă vom fi pregătiţi luni cu nu al doilea pachet pentru Grecia, nu este o surpriză să vă răspund că nu este cea mai probabilă urmare. Trebuie să depăşim niste chestiuni de ordin politic, care sunt discutate acum la cel mai înalt nivel, şi trebuie de asemenea să trecem peste nişte obstacole tehnice, pentru care este nevoie de mult mai mult timp", a afirmat sursa citată.

O altă sursă a afirmat că FMI ar putea plăti săptămâna viitoare partea sa din următoarea tranşă pentru Grecia, de 12 miliarde euro. Tranşa este programată în acordul stand-by pentru 29 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici