FMI: Criza datoriilor suverane din zona euro pune în pericol redresarea economică

Criza datoriilor suverane din zona euro reprezintă un pericol pentru redresarea economică, iar ţările din regiune trebuie să facă mai mult pentru rezolvarea problemei şi consolidarea fiscală, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

522 afișări
Imaginea articolului FMI: Criza datoriilor suverane din zona euro pune în pericol redresarea economică

FMI: Criza datoriilor suverane din zona euro pune în pericol redresarea economică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Redresarea continuă, dar criza datoriilor suverane din statele periferice ameninţă să depăşească această perspectivă favorabilă, fiind multe de făcut pentru a asigura o uniune monetară dinamică şi solidă", potrivit unui raport al FMI referitor la cele 17 state care folosesc moneda unică.

În raport se arată că "un nucleu solid de state din zona euro se îndepărtează de periferia care se confruntă cu provocări majore, cu un nivel foarte ridicat al datoriilor, cu grave probleme de competitivitate şi sisteme bancare fragile".

Măsurile strategice ferme din partea autorităţilor naţionale reprezintă o precondiţie, dar acestea trebuie susţinute de coeziunea reală a tuturor statelor din zona euro, consideră FMI, care avertizează că dileme dificile amplifică incertitudinile legate de viitor.

În lipsa unor măsuri decisive în zona euro, tensiunile din piaţa financiară, concentrate în prezent pe economiile periferice, ar putea să se extindă în centrul zonei euro şi dincolo de regiune, potrivit raportului.

FMI consideră totodată că Banca Centrală Europeană trebuie să majoreze treptat dobânda de politică monetară, astfel încât inflaţia să fie ţinută sub control fără să fie pusă în pericol redresarea economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici