FMI: Datoria externă a României explodează la 82% din PIB, dar nu ne temem că nu ne luăm banii înapoi

Datoria externă totală a României va atinge anul acesta un vârf de circa 82% din PIB, marcând o creştere galopantă faţă de nivelul de 51% de la sfârşitul lui 2008, însă reluarea creşterii economice va permite reducerea acesteia la niveluri gestionabile pe termen mediu, potrivit celui mai recent raport al FMI privind situaţia economică.

396 afișări
Imaginea articolului FMI: Datoria externă a României explodează la 82% din PIB, dar nu ne temem că nu ne luăm banii înapoi

FMI: Datoria externă a României explodează la 82% din PIB, dar nu ne temem că nu ne luăm banii înapoi (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Încă din octombrie 2010 datoria externă tindea să se apropie de 90 mld. euro, în creştere cu 11,5 mld. euro în decurs de numai un an.

Chiar dacă în 2013 şi 2014 vor fi două vârfuri de plată mari cu rambursarea banilor către FMI, reprezentând 11,7% şi respectiv 12% din rezervele valutare, Fondul nu-şi face probleme în privinţa recuperării împru­mutului. "Deşi expunerea rămâne mare, riscurile aso­ciate serviciului împrumutului sunt atenuate de nivelul relativ scăzut al datoriei publice (sub 37% din PIB), în timp ce datoria publică externă urmează să atingă un vârf de 16% din PIB în 2011", scriu experţii Fondului în raport. De asemenea, FMI se bazează pe istoricul fără probleme al României în onorarea datoriilor externe.

Citeşte mai multe despre datoria externă a României pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici