FMI estimează pentru 2010 o creştere economică de 0%, dar nu exclude o contracţie de până la 0,5%

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează pentru acest an o creştere economică de 0%, dar nu exclude o contracţie de până la 0,5%, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks.

26 afișări
Imaginea articolului FMI estimează pentru 2010 o creştere economică de 0%, dar nu exclude o contracţie de până la 0,5%

FMI estimează pentru 2010 o creştere economică de 0%, dar nu exclude o contracţie de până la 0,5% (Imagine: Mediafax Foto)

"România a fost afectată puternic de criza financiară globală. Cadrul macroeconomic a fost afectat de recuperarea mai lentă din Europa, dar îşi va reveni în 2011. Proiecţia noastră pentru evoluţia economiei în 2010 se află acum între 0% şi o contracţie de 0,5%", a declarat Franks.

Fondul estimează că economia românească va creşte cu 3,6% în 2011.

Franks a reiterat că datele pentru primele luni din acest an s-au plasat sub aşteptările FMI, atât din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, cât şi a evoluţiei slabe a partenerilor comerciali ai României.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.

Franks a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici