FMI: Recesiunea din Portugalia poate duce la modificarea ţintei deficitului bugetar

Respectarea ţintei deficitului bugetar de către Portugalia ar putea să nu mai fie cea mai bună strategie, dacă declinul economic va depăşi aşteptările, potrivit raportului publicat joi de FMI, după vizita de evaluare efectuată în februarie, transmite Reuters.

182 afișări
Imaginea articolului FMI: Recesiunea din Portugalia poate duce la modificarea ţintei deficitului bugetar

FMI: Recesiunea din Portugalia poate duce la modificarea ţintei deficitului bugetar (Imagine: Shutterstock)

Raportul nu cere reducerea ţintei pentru deficit, de 4,5% din PIB, stabilită în programul de finanţare convenit de Portugalia cu UE şi FMI, dar semnalează îngrijorarea legată de scăderea cererii pe piaţa mondială şi de impactul măsurilor de austeritate asupra economiei.

FMI precizează totuşi că ţinta stabilită pentru acest an poate fi îndeplinită.

Creditorii din UE ai Portugaliei au susţinut până acum că respectarea strictă a obiectivelor convenite şi reformele reprezintă soluţiile pentru problemele economice ale ţării.

În raport se arată că valoarea programului de susţinere, de 78 de miliarde de euro, este suficientă, iar Portugalia va fi capabilă să revină pe piaţa de obligaţiuni la sfârşitul lui 2013.

Unii investitori se tem că Portugalia va urma drumul Greciei şi va avea nevoie de un nou ajutor.

FMI consideră că principalul risc este ca recesiunea să depăşească aşteptările, parţial din cauza problemelor economice din zona euro, principala piaţă externă a ţării.

În acest caz, şeful misiunii FMI în Portugalia, Abebe Selassie, consideră că urmărirea strictă a ţintei de deficitului bugetar nu ar fi cea mai bună soluţie.

Totuşi, el a avertizat că Portugalia nu-şi permite să rateze vreo ţintă din cauza derapajelor, pentru că ar afecta credibiltiatea programului.

Pentru acest an, guvernul şi creditorii internaţionali anticipează o contracţie economică de 3,3% din PIB, urmată de un avans de numai 0,3% în 2013.

FMI urmează să furnizeze Portugaliei o nouă tranşă de 5,17 miliarde de euro din programul de susţinere.

Randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani ale Portugaliei a crescut de săptămâna trecută la circa 12,2%, dar este cu mult sub nivelul de 17,4% atins în ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici