Fondurile pentru programul e-România, estimate pe baza unei prognoze a licitaţiilor

Nivelul total al fondurilor luate în calcul pentru Strategia naţională e-România, de 1,9 miliarde lei, a fost estimat pe baza unei prognoze a licitaţiilor, iar banii vor fi alocaţi efectiv în următorii ani, dacă vor exista resurse financiare, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc.

33 afișări
Imaginea articolului Fondurile pentru programul e-România, estimate pe baza unei prognoze a licitaţiilor

Fondurile pentru programul e-România, estimate pe baza unei prognoze a licitaţiilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă în următorii ani, aşa cum se preconizează a fi construit acest program, vor fi resurse financiare, banii vor fi alocaţi. Proiectul urmăreşte integrarea într-o platformă naţională electronică a tuturor bazelor de date, care va însemna economie de timp, de bani pentru cetăţean, declaraţii fiscale online, plăţi online, centralizarea datelor. În acest moment nu avem, din nefericire, aceste resurse financiare, dar este un proiect pe care îl au toate ţările UE şi cred că şi România ar trebui să îl aibă, urmând ca sursele de finanţare să fie identificate de către Ministerul Finanţelor", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă.

Întrebat în continuare de ce acest proiect costă aşa de mult, premierul a arătat că este "o prognoză făcută în urma licitaţiilor" şi că suma exactă va fi stabilită ulterior.

Ministerul Comunicaţiilor a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul va aloca, în perioada 2010-2013, suma de 1,9 miliarde de lei pentru punerea în practică a Strategiei naţionale e-România, care urmăreşte informatizarea relaţiilor dintre administraţia publică şi contribuabili, cetăţeni şi firme.

Strategia naţională e-România urmăreşte "modernizarea statului prin informatizarea interacţiunii cu cetăţenii şi companiile", conform ministerului.

Pe fondul criticilor privind nivelul ridicat al fondurilor alocate unui astfel de program, premierul Emil Boc a declarat ulterior că portalul informatic e-romania reprezintă deocamdată doar un proiect al Ministerului Comunicaţiilor, ratificat ca şi intenţie de Guvern, fără ca pentru finanţarea acestui sistem să fie deja alocat vreun ban.

Ministerul Comunicaţiilor a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, că bugetul de stat şi creditele de angajament vor avea o pondere de cel puţin 60% în totalul fondurilor necesare punerii în practică a strategiei naţionale e-România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici