Forumul Economic de la Davos în cifre: Cea mai ieftină invitaţie - 71.000 de dolari

O invitaţie non-VIP la Forumul Economic Mondial de la Davos, programat n Elveţia la sfârşitul lunii ianuarie, costă cel puţin 71.000 de dolari, în timp ce pentru a avea acces la întâlnirile private, costul începe de la 156.000 de dolari.

251 afișări
Imaginea articolului Forumul Economic de la Davos în cifre: Cea mai ieftină invitaţie - 71.000 de dolari

Forumul Economic de la Davos în cifre: Cea mai ieftină invitaţie - 71.000 de dolari (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Partenerii strategici" ai evenimentului, precum Goldman Sachs şi Bank of America, plătesc 527.000 de dolari pentru statutul de membru şi 19.000 de dolari pentru fiecare invitaţie, în limita a cinci.

Printre "partenerii strategici" se regăsesc ArcelorMittal, ABB, Fundaţia Bill & Melinda Gates, Coca-Cola, Deutsche Bank, GDF Suez, Google, Intel, JPMorgan, Lukoil, Microsoft, Metro, Nike, PepsiCo, Renault-Nissan, Sberbank, Thomson Reuters şi Volkswagen.

Ediţia din 2010-2011 a reuniunii de la Davos a adus venituri de 157 milioane de dolari, în timp ce cheltuielile au fost de 156 milioane de dolari. Doar 0,3% din averea miliardarului american Warren Buffet.

Doar vinul servit la Forumul Economic Mondial de la Davos în 2011 a avut un cost estimat de aproape 16.000 de dolari. Aproape 2.500 de persoane au primit legitimaţii albe anul trecut, care le-au permis accesul nerestricţionat la conferinţe şi petreceri. Printre acestea s-au aflat 69 de miliardari, sau 5,7% din totalul miliardarilor la nivel global.

Costul unei călătorii cu limuzina de la Zurich la Davos costă 689 de dolari, în timp ce o întoarcere cu elicopterul are preţul de 9.000 de dolari.

Din 2003, Ministerul Apărării din Elveţia are permisiunea de a doborî orice aeronavă neautorizată deasupra localităţii.

Referiri la Davos apar de 571 de ori în telegramele diplomatice publicate de WikiLeaks, în timp ce în 2005 Sharon Stone a avut nevoie de numai 5 minute să strângă la Davos fonduri de 1 milion de dolari pentru lupta împotriva malariei.

Organizatorii evenimentului au prescris chiar şi un raport minim în privinţa sexului participanţilor din partea partenerilor strategici, de cel puţin o femeie la fiecare cinci bărbaţi. La nivelul companiilor incluse în topul Fortune 500, doar 2,4% din directorii generali sunt femei.

De la lansarea evenimentului la începutul anilor '70 au avut loc patru recesiuni la nivel global şi şase în Statele Unite.

În ultimii 12 ani, datoria publică la nivel global a crescut de peste două ori şi jumătate, de la 18.000 de miliarde de dolari în 2010 la 47.000 de miliarde de dolari, cifra estimată în acest an.

Anul trecut, economistul Nouriel Roubini, cunoscut şi ca "Doctor Doom", a declarat că G20 a devenit G Zero, din cauza lipsei liderilor politici la nivel global.

Fostul ministru italian de Finanţe Giulio Tremonti a ţipat în 2006 la Roubini: "Du-te înapoi în Turcia", aluzie la originile turce ale economistului american, după ce acesta a avertizat că lipsa de competitivitate a unor ţări din zona euro (Grecia, Portugalia şi Italia) ar putea duce la destrămarea uniunii monetare.

Cel puţin trei persoane din cele care au participat măcar odată la forum au făcut închisoare.

Forumul Economic Mondial a fost lansat în ianuarie 1971, când un grup de lideri din business-ul european s-au întâlnit sub patronajul Comisiei Europene şi asociaţiilor industriale europene. Reuniunea din acest an va fi deschisă de un discurs al cancelarului german Angela Merkel. La ediţia din acest an vor fi reprezentate 19 state membre G20, în timp ce numărul total al paricipanţilor, lideri politici, academicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului de afaceri, este estimat la peste 2.600, un record pentru eveniment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici