FP cere revocarea administratorilor Romgaz care au votat donaţia către stat

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar al Romgaz Mediaş, cere revocarea membrilor Consiliului de Administraţie care au votat în noiembrie în favoarea unei donaţii de 400 milioane lei din partea companiei către bugetul de stat şi va declanşa acţiuni în justiţie împotriva acestora, individual.

38 afișări
Imaginea articolului FP cere revocarea administratorilor Romgaz care au votat donaţia către stat

FP cere revocarea administratorilor Romgaz care au votat donaţia către stat (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Franklin Templeton, administratorul FP, a anunţat vineri că este "dezamăgit" de transferul sumei de 400 milioane lei către bugetul statului şi că Fondul va folosi în continuare toate mijloacele legale pentru recuperarea banilor, prin anularea deciziei AGA din 30 noiembrie.

"În plus, Fondul Proprietatea a convocat o adunare generală a acţionarilor Romgaz care va avea loc pe 17 ianuarie, pentru a-i revoca pe membrii Consiliului de Administraţie care au votat în favoarea donaţiei şi pentru a declanşa acţiuni în justiţie împotriva acestora individual", se arată într-un comunicat al Franklin Templeton.

Preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, a reluat în comunicat criticile la adresa donaţiei.

"Guvernul român riscă foarte mult în relaţia cu investitorii străini urmând acest drum. Ne-am opus cu fermitate acestor măsuri întrucât credem cu tărie că vor avea consecinţe negative, cauzând pierderea încrederii investitorilor în disponibilitatea guvernului român de a-şi onora obligaţiunile şi datoriile, precum şi obligaţiile faţă de acţionarii şi furnizorii companiilor deţinute de stat", a afirmat el.

Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, a decis în AGA companiei, la 30 noiembrie, donaţia de 400 de milioane de lei către bugetul statului, în baza unei hotărâri de Guvern, potrivit căreia şi alte două companii vor face donaţii către stat (Electrica 400 milioane lei şi Loteria Română 74 milioane lei) din profitul anilor precedenţi şi vânzări de active.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici