Francois Fillon: Retrogradarea Franţei de la AAA nu trebuie dramatizată

Premierul francez Francois Fillon a declarat sâmbătă că retrogradarea ratingului Franţei de la AAA la AA+ de către Standard & Poor’s (S&P) nu ar trebui "dramatizată", deoarece era o decizie aşteptată, iar guvernul de la Paris este pregătit să facă ajustări bugetare dacă va fi necesar.

101 afișări
Imaginea articolului Francois Fillon: Retrogradarea Franţei de la AAA nu trebuie dramatizată

Francois Fillon (Imagine: Medifax Foto/AFP)

"Această decizie constituie o alertă care nu ar trebui nici dramatizată, nici subestimată", a declarat Fillon într-o conferinţă de presă convocată pentru a discuta retrogradarea anunţată vineri seara de S&P, potrivit The Telegraph.

Agenţia a redus ratingurile a nouă ţări din zona euro, inclusiv Franţa şi Austria, care aveau calificativ AAA, şi a modificat perspectiva la negativă pentru alte trei state cu rating maxim, respectiv Olanda, Finlanda şi Luxembuurg. Doar Germania a rămas neatinsă de raportul S&P.

Francois Fillon a arătat că măsurile de reducere a deficitului bugetar şi datoriei de stat aplicate până acum de guvernul francez sunt suficiente, însă a indicat că este pregătit să facă noi ajustări dacă va fi necesar.

Retrogradarea Franţei este o lovitură pentru administraţia Nicolas Sarkozy, după ce preşedintele a afirmat de mai multe ori că păstrarea ratingului AAA reprezintă una dintre priorităţile finalului de mandat.

Sarkozy a adoptat două pachete de austeritate în încercarea de a menţine ratingul, dar a promis că guvernul nu va mai lua în acest an noi măsuri de austeritate.

Fillon a criticat momentul la care a fost anunţată decizia S&P, notând că agenţia a ales o perioadă în care măsurile anticriză ale zonei euro au început să dea roade.

Premierul francez s-a referit probabil la emisiunile de obligaţiuni efectuate cu succes joi şi vineri de Spania şi Italia, care au atras cerere substanţială la dobânzi în scădere puternică.

El a subliniat că "Franţa este o ţară sigură", în care investitorii au încredere.

"Agenţiile de rating sunt barometre folositoare, dar nu hotărăsc politicile Franţei", a spus Fillon.

Franţa a avut rating triplu A de la S&P din 1975.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici