Francul elveţian, la maximul istoric faţă de leu. Vezi cursul BNR

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni pentru francul elveţian un curs de referinţă de 3,5742 lei/franc, cu 9,5 bani mai mare faţă de cel de vineri, ajungând astfel la maximul istoric, iar pentru moneda euro paritatea a crescut cu 2,35 bani, la 4,2272 lei/euro.

1648 afișări
Imaginea articolului Francul elveţian, la maximul istoric faţă de leu. Vezi cursul BNR

Francul elveţian, la maximul istoric faţă de leu. Vezi cursul BNR (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

În sesiunea de vineri, cursul anunţat de banca centrală pentru francul elveţian a fost de 3,4792 lei/franc, iar pentru euro referinţa s-a plasat la 4,2037 lei/euro.

Euro s-a depreciat semnificativ faţă de francul elveţian pe pieţele internaţionale, aproape de minimul record atins la sfârşitul lunii iunie, potrivit dealerilor.

Moneda euro s-a depreciat luni şi în raport cu dolarul, cu aproape 1%, pe fondul intensificării temerilor pe pieţele internaţionale privind răspândirea turbulenţelor către Italia.

Astfel, cursul BNR pentru dolar a crescut cu 4,11 bani, de la 2,9510 lei/dolar la 2,9921 lei/dolar.

Leul a început să se deprecieze încă de la deschiderea sesiunii de luni, în linie cu valutele din regiune, pe fondul temerilor că Italia, care are una dintre cele mai mari datorii publice la nivel mondial, ar putea fi atrasă în criza datoriilor suverane.

Piaţa a deschis la cotaţii de 4,2100 - 4,2120 lei/euro, iar până la jumătatea şediţei cotaţia maximă a fost de 4,23 lei/euro. În jurul orei 13:00 schimburile se perfectau la 4,2250 - 4,2280 lei/euro.

Valutele ţărilor vecine şi-au accentuat de asemenea corecţiile din debut, la 0,4 - 0,6%. Investitorii sunt îngrijoraţi şi în privinţa rezultatului testelor de stres, care vor fi anunţate pe 15 iulie, şi instabilitatea politică din Italia, guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi fiind slăbit de scandaluri şi conflicte interne.

Randamentele practicate luni dimineaţa de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au continuat să coboare uşor, de la 2,45 - 2,95% la 2,43 - 2,93%, iar dobânzile pentru sumele plasate la o săptămână au scăzut de la 2,92 - 3,42% la 2,86 - 3,36%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici