Francul elveţian urcă la maximul ultimilor şase ani. La Bucureşti rămâne în zona maximului istoric

Banca Naţională a Elveţiei nu mai stă în calea aprecierii francului, potrivit datelor publicate luni, într-o schimbare care a atras atenţia, astfel că moneda, socotită de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel faţă de euro din ultimii şase ani, scrie Reuters.

2948 afișări
Imaginea articolului Francul elveţian urcă la maximul ultimilor şase ani. La Bucureşti rămâne în zona maximului istoric

Francul elveţian urcă la maximul ultimilor şase ani. La Bucureşti rămâne în zona maximului istoric

La Bucureşti francul elveţian este, cu 4,7366 lei/unitate, în zona maximului istoric, atins pe 26 noiembrie, la 4,7398 lei/unitate. Francul a urcat constant în cursul lunii noiembrie, de la 4,6886 lei la data de 3 noiembrie.

Poziţia aparentă a băncii centrale îi va deruta pe investitorii care se obişnuiseră cu ideea că instituţia va lupta cu dobânzi negative şi achiziţii de valută străină pentru a ţine în frâu moneda elveţiană.

Luni, francul a crescut la 1,0426 faţă de euro - cel mai ridicat nivel din iulie 2015 - alimentat de apariţia unei noi variante COVID-19, de inflaţia scăzută din Elveţia şi de slăbiciunea euro.

Nivelul nu este departe de nivelul de 1:1 faţă de euro pe care francul l-a atins pentru scurt timp după ultima schimbare de politică a BNS din ianuarie 2015.

SNB a renunţat să mai limiteze francul la nivelul actual, din cauza inflaţiei benigne din Elveţia şi a economiei robuste a ţării. În schimb, este posibil ca banca centrală să încerce să prevină o apreciere rapidă şi pe scară largă, spun economiştii.

Nu a existat un răspuns imediat din partea SNB la o solicitare a Reuters pentru comentarii cu privire la datele de luni şi la reacţia economiştilor la acestea.

La sfârşitul săptămânii, Andrea Maechler, membru al consiliului de conducere, a declarat că Banca Naţională a Elveţiei monitorizează nivelul francului, deşi nu vizează o rată specifică.

Inflaţia elveţiană de 1,2% se încadrează în definiţia BNS de stabilitate a preţurilor şi reduce necesitatea de a acţiona.

"Politica pe termen lung a SNB rămâne în vigoare: combaterea unei supraevaluări puternice a francului elveţian. Întrebarea este, însă, ce înseamnă o supraevaluare puternică", a declarat economistul UBS Alessandro Bee.

Poziţia BNS va fi testată în zilele următoare, în special dacă varianta Omicron a coronavirusului va creşte cererea pentru franc.

"Acum situaţia devine mai complicată pentru SNB", a declarat economistul ING Charlotte de Montpellier. "Există riscul unei mişcări spre siguranţă şi a unei întăriri a monedelor considerate ca fiind refugii sigure şi, prin urmare, a francului elveţian".

Până acum, SNB a făcut ceea ce trebuia să facă, nu a risipit prea mulţi bani pentru apărarea francului, a declarat economistul Junius J Safra Sarasin. "Cred însă că vor încerca să oprească orice apreciere la 1,03. Aceasta ar fi ultima linie de apărare înainte de paritate", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici