Franks, FMI: Suntem îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene, care arată foarte rău

Reprezentanţii FMI sunt îngrijoraţi de absorbţia de către România a fondurilor europene, care arată foarte rău, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, precizând că va încerca să găsească împreună cu Guvernul strategii de atragere a finanţărilor europene.

165 afișări
Imaginea articolului Franks, FMI: Suntem îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene, care arată foarte rău

Franks, FMI: Suntem îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene, care arată foarte rău (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vrem să depunem tot efortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestor finanţări şi vrem să lucrăm împreună cu Guvernul pentru găsirea unor strategii (...) Principala provocare este ca banii să fie folosiţi înainte ca ei să dispară, înainte să înceteze să mai fie disponibili pentru România, a spus Franks, după o întâlnire cu reprezentanţii patronatelor.

El a arătat că fondurile europene sunt esenţiale pentru investiţiile din economie, menţionând că absenţa acestor sume nu va modifica ţintele fiscale.

În ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui nou acord de împrumut între România şi FMI, Franks a reiterat că deocamdată nu au început discuţiile cu Guvernul.

Anterior, preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat că Franks le-a transmis reprezentanţilor patronatelor că există riscul ca România să piardă fonduri europene importante, de 20 miliarde euro în următorii ani, ca urmare a modului "dezastruos" de atragere a acestora.

"Nu vă puteţi permite să pierdeţi 20 miliarde de euro, adică 17% din PIB", a spus Corâci, citându-l pe şeful misiunii FMI.

Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă că vor fi reziliate contractele încheiate de firme pentru proiecte finanţate şi de Uniunea Europeană unde lucrările sunt întârziate cu 6-9 luni, iar primele "semnale publice" în acest sens vor fi lansate în săptămânile următoare.

El a anunţat totodată că toate cererile de rambursare înaintate în cadrul proiectelor UE vor fi finalizate până la 15 iunie, iar aceste cereri se vor încadra într-un termen de maximum 60 zile, faţă de 120 zile în prezent.

La începutul lunii iulie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Ministerul Transporturilor nu a atras nicio finanţare europeană din cauza incompetenţei angajaţilor "arhiselecţionaţi" şi că el, dacă ar fi fost în locul ministrului Radu Berceanu, i-ar fi dat afară pe toţi care gestionează proiectele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici