Franţa ignoră speranţele Europei de a primi gaze americane, iar Bulgaria sfidează ordinele Bruxellesului

Speranţele Uniunii Europene de a obţine livrări sigure de gaze naturale din SUA prin acordul de comerţ liber transatlantic pentru reducerea dependenţei energetice de Rusia sunt ignorate de Franţa, unul dintre cele mai bogate state europene, care a sugerat că pactul va fi în pericol dacă Washingtonul îşi va pune în aplicare decizia de a amenda cu 10 miliarde de dolari BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză.

789 afișări
Imaginea articolului Franţa ignoră speranţele Europei de a primi gaze americane, iar Bulgaria sfidează ordinele Bruxellesului

Franţa ignoră speranţele Europei de a primi gaze americane, iar Bulgaria sfidează ordinele Bruxellesului (Imagine: Shuttersock)

Impasul subliniază fragilitatea strategiei energetice europene în faţa intereselor naţionale, idee întărită de un conflict între Bruxelles şi Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, şi de Agenţia Internaţională a Energiei, care avertizează că în zece ani Europa riscă să se confrunte cu pene severe de curent şi ar putea pierde controlul securităţii energetice din cauza politicilor haotice.

„Amenda reprezintă o problemă foarte, foarte gravă. Discutăm cu SUA un parteneriat transatlantic. Acest parteneriat comercial poate fi construit doar pe baza reciprocităţii. Nimeni nu-şi poate imagina că reciprocitatea este principiul dacă există o sancţiune de genul acesta. O astfel de pedeapsă unilaterală este complet iraţională“, a declarat ministrul framcez de externe Laurent Fabius, citat de Financial Times.

BNP a fost amendată de SUA pentru că nu a respectat ani de zile sancţiunile impuse de Washington Iranului, Sudanului şi Cubei.

UE încearcă să convingă Washingtonul să se angajeze prin acordul comercial transatlantic aflat în negociere să-i vândă gaze naturale americane, care ar reprezenta o alternativă la combustibilul rusesc, pe care Moscova îl foloseşte ca instrument pentru creşterea influenţei geopolitice.

Citeşte mai multe despre interesele energetice ale statelor UE pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici