Franţa scoate din visterie 100 miliarde de euro pentru stimularea economiei

  • “France Relaunch” include subvenţii salariale, reduceri de taxe şi finanţarea proiectelor de mediu
  • Guvernul francez estimează că acest plan va relansa economia ţării până în 2022
  • Jumătate din cele 400.000 locuri de muncă pe care Guvernul vrea să la creeze sunt atribuite acestui plan
206 afișări
Imaginea articolului Franţa scoate din visterie 100 miliarde de euro pentru stimularea economiei

Franţa scoate din visterie 100 miliarde de euro pentru stimularea economiei

Guvernul lui Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a dezvăluit mult-aşteptatul plan de stimulare a economiei franceze, un plan care îl va costa 100 miliarde de euro şi care înseamnă 4% din PIB-ul ţării. Adică cei mai mulţi bani publici pe care i-a injectat o ţară europeană până acum în economie pentru a reduce din impactul crizei COVID-19.

Pentru proiecte de mediu, Franţa va primi 30 miliarde de euro. Iar locurile de muncă vor fi susţinute cu 25 miliarde de euro, în a doua mare economie a zonei euro. Transporturile vor primi şi ele 11 miliarde de euro. Macron vrea ca ţara pe care o conduce să devină mai competivă cu ajutorul a 35 miliarde de euro, transmit Bloomberg şi Reuters. Iar Franţa nu se opreşte aici: scoate din visterie 600 milioane de euro pentru ca firmele să-şi aducă înapoi acasă fabricile din străinătate.

Măsurilor de criză au împins datoria Franţei la 120% din PIB. În 2019, datoria statului francez se situa la 98,1% din PIB, un nivel similar cu cel din 2018. Iar acest plan de relansare, de 100 miliarde de euro, va apăsa şi el pe deficitul bugetar al ţării. Deja Franţa se bazează pe finanţare europeană de 40 miliarde de euro pentru acest plan de stimulare.

În România, planul de relansare a economiei publicat de Guvern în 1 iulie promite granturi, garanţii, împrumuturi, facilităţi fiscale pentru toată lumea – de la studenţi, patroni, multinaţionale, până la pensionari. Pe hârtie, planul spune că va investi 60 miliarde euro pentru infrastructura de transport şi 10 miliarde de lei pentru modernizarea a 2.500 şcoli şi construcţia a peste 180 de grădiniţe. Guvernul Orban vorbeşte în acest plan de 400 milioane euro ca sprijin pentru agricultură, 1,5 miliarde de lei pe an pentru investiţii şi circa 1,1 miliarde euro pentru IMM-uri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici