Franţa trebuie să restrângă reducerile de taxe pentru a se încadra în ţinta de deficit pentru 2011

Guvernul francez va fi nevoit să reevalueze sistemul reducerilor de taxe pentru a reuşi să se încadreze în ţinta de deficit bugetar pentru anul 2011, a declarat duminică ministrul pentru buget, Francois Baroin.

29 afișări
Imaginea articolului Franţa trebuie să restrângă reducerile de taxe pentru a se încadra în ţinta de deficit pentru 2011

Premierul Francois Fillon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Baroin a afirmat, la radio Europe 1, că ministerul ar putea fi nevoit să contribuie la eforturile de reducere a deficitului cu zece miliarde euro anul viitor prin reducerea mai multor scutiri de taxe, fiind a doua oară în numai două zile când guvernul creşte această cifră.

Declaraţiile lui Baroin subliniază dificultăţile cu care se confruntă Franţa în privinţa reducerii deficitului bugetar.

Anterior, ministerul Economiei anunţase că vrea să reducă deficitul din 2011 cu două miliarde euro prin restrângerea reducerilor de taxe, dar a crescut apoi cifra la cinci miliarde euro.

Vineri, premierul Francois Fillon a declarat că suma se va ridica la 8,5 miliarde euro, "în funcţie de situaţie", iar ministrul bugetului a urcat duminică cifra la nivelul amintit, de zece miliarde euro.

"Am propus acum câteva săptămâni cinci miliarde euro pentru anul viitor, dar cred că va trebui să ne apropiem mai mult de zece miliarde euro (...) pentru a ne încadra în obiectivul inevitabil de reducere a deficitului bugetar de la 8% din PIB la 6% din PIB", a afirmat Baroin.

Guvernul estimează că reducerile de taxe privează bugetul de stat de 75 miliarde euro anual şi a anunţat în mai multe rânduri că va ataca dur aceste facilităţi, introduse în mare măsură pentru a încuraja investiţiile şi angajările.

Franţa a promis Uniunii Europene că va reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB până în 2013, de la 8% din PIB în acest an, bazându-şi angajamentul pe o creştere economică de 2,5% estimată pentru 2011.

Cheltuielile publice reprezintă 54% din PIB în Franţa, cel mai ridicat nivel din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici