Gabriel Resources cere României DAUNE de 4,4 miliarde de dolari pentru blocajul de la Roşia Montană

Gabriel Resources intenţionează să depună un memoriu de revendicare în procesul arbitrajului împotriva României prin care solicită o sumă echivalentă cu 4,4 miliarde de dolari SUA ca o compensaţie pentru pierderile pe care le-a suferit ca urmare a încălcărilor tratatului de investiţii din România.

1597 afișări
Imaginea articolului Gabriel Resources cere României DAUNE de 4,4 miliarde de dolari pentru blocajul de la Roşia Montană

Gabriel Resources cere României daune de 4,4 miliarde de dolari pentru blocajul de la Roşia Montană

„Prin licenţierea şi apoi blocarea implementării proiectelor, România a lipsit în totalitate pe Gabriel Resources de folosirea beneficiului şi valorii investitiilor sale în Romania, inclusiv de drepturile sale de a dezvolta proiectele. Pretenţiile ridicate de Gabriel Resources se bazează pe încălcarea de către România a mai multor prevederi ale tratatelor”, se arată într-un comunicat transmis joi de companie.

Astfel, Gabriel Resources menţionează „exproprierea investiţiilor sale în România fără compensare, neacordarea pentru investiţiile sale a un tratament echitabil şi echitabil şi o protecţie şi securitate deplină, ca şi deprecierea investiţiilor sale prin măsuri discriminatorii şi nerezonabile.

Memoriul va detalia argumentele de fapt şi de drept care susţin cererea lui Gabriel împotriva României şi cuantumul daunelor suferite din cauza încălcării tratatelor de către România. Acesta va fi înaintat tribunalului arbitral constituit sub auspiciile Centrului Internaţional pentru soluţionarea litigiilor în materie de investiţii (ICSID) al Băncii Mondiale. Următorii paşi din programul actual al procedurilor ICSID includ:
- România să depună răspunsul la Memoriu („Counter-Memorial”) până la 15 februarie 2018
- Gabriel să depună un răspuns la Counter-Memorial („Răspuns”) până la 5 septembrie 2018.
- România să depună răspunsul la răspuns („Rejoinder”) până la 19 februarie 2019
- O audiere privind fondul cererii în faţa Tribunalului, programată să aibă loc între 9 şi 20 septembrie 2019.

Jonathan Henry, preşedintele şi directorul executiv al companiei Gabriel Resources, a declarat: „Guvernul român a blocat în mod ilegal autorizarea proiectului Roşia Montană şi apoi a acţionat în mod vădit pentru nerespectarea acordului lui Gabriel cu statul şi a drepturilor de licenţă existente. Acţiunile guvernului român echivalează cu exproprierea investiţiilor lui Gabriel în România.

Întrucât cererile de conciliere şi negociere ale lui Gabriel au fost complet ignorate de Guvernul României, singurul recurs lăsat Companiei este de a urmări viguros acest arbitraj până la încheierea acestuia. Mâine (n.n. – vineri) intenţionăm să depunem o declaraţie robustă şi detaliată şi să căutăm despăgubiri în valoare de 5,7 miliarde de dolari (n.n. – este vorba despre 5,7 miliarde de dolari canadieni, echivalentul a 4,4 miliarde de dolari SUA”.

Compania şi filiala sa, Gabriel Resources (Jersey) Ltd. („Gabriel Jersey”), sunt reclamanţi într-o cerere de arbitraj împotriva României în faţa ICSID a Băncii Mondiale, în conformitate cu prevederile Convenţiei Canada-România Şi tratatele bilaterale de investiţii ale Regatului Unit-România.

Cererea, în baza unei evaluări a daunelor efectuate de un expert independent, va fi depusă în dolari americani pentru suma de 4,4 miliarde de dolari, echivalentul în dolari americani folosind cursul valutar de închidere la 27 iunie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici