Garda Financiară şi Vama nu se mai comasează cu ANAF, care va fi restructurată în teritoriu

Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor nu vor mai fi comasate cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care va fi restructurată prin desfiinţarea unor direcţii regionale şi disponibilizări de personal, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

1715 afișări
Imaginea articolului Garda Financiară şi Vama nu se mai comasează cu ANAF, care va fi restructurată în teritoriu

Garda Financiară şi Vama nu se mai comasează cu ANAF, care va fi restructurată în teritoriu (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

La începutul lunii martie, un proiect de hotărâre de Guvern arăta că Fiscul va fi reorganizat prin preluarea atribuţiilor Autorităţii Vămilor şi Gărzii Financiare şi va funcţiona ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale. În urma restructurării, numărul total de posturi trebuia să scadă cu aproape 5.000, la 29.100.

"Proiectul de reorganizare a ANAF, aflat în procedură de avizare, nu mai cuprinde desfiinţarea Gărzii Financiare şi a Vămii. Aceste două instituţii vor rămâne în formula actuală. Guvernul a renunţat la idee, cel mai probabil pentru că propunerea nu avea susţinerea întregii coaliţii", au spus sursele citate.

La trei zile după publicarea proiectului de hotărâre, preşedintele Traian Băsescu a spus că ar mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV, pe care le-ar menţine până la 31 decembrie (2011 - n.r.) pentru a da proba capacităţii lor de a avea o activitate eficientă.

"Nu cred că atunci când o instituţie merge prost până la urmă o desfiinţezi. Trebuie să o faci să funcţioneze", a mai spus atunci preşedintele.

De asemenea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely declara la începutul lunii martie că UDMR are rezerve faţă de forma proiectului de hotărâre făcut public de Ministerul Finanţelor care prevedea desfiinţarea Gărzii Financiare, condusă de Arpad Csaba Ladanyi.

Atât ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cât şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au vorbit în ultimul timp de restructurarea ANAF prin reducerea cu până la 30% a numărului de administraţii financiare, fără să mai amintească şi de comasarea Gărzii şi ANV.

În cea mai recentă declaraţie pe acest subiect, Ialomiţianu preciza că restructurarea ANAF va duce la disponibilizarea a 20% din personalul agenţiei, care totalizează în prezent aproximativ 34.000 de posturi.

În urmă cu un an, preşedintele ANAF spunea că nu este nemulţumit de calitatea profesională, chiar şi morală a unora dintre angajaţii Gărzii Financiare. De altfel, în luna februarie a acestui an, Blejnar afirma chiar că sunt angajaţi ai Gărzii Financiare care nu conosc legea, ceea ce explică unele rezultate mai slabe.

Garda Financiară este condusă de la începutul anului trecut de Arpad Ladanyi (UDMR), care a fost numit prin decizie a premierului Emil Boc. Atât Garda Financiară, cât şi Autoritatea Naţională a Vămilor se află în subordinea ANAF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici