Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, în schimbul dreptului de explorare a gazelor

Grupul rus Gazprom a propus Ciprului un plan prin care să preia costurile restructurării sectorului bancar al ţării, principala cauză a dificultăţilor financiare ale guvernului de la Nicosia, în schimbul dreptului de a explora gaze naturale în apele teritoriale cipriote.

200 afișări
Imaginea articolului Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, în schimbul dreptului de explorare a gazelor

Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, în schimbul dreptului de explorare a gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţi ai producătorului rus de gaze au transmis propunerea duminică seară preşedintelui cipriot, Nicos Anastasiades, potrivit postului Sigma TV, citat de portalul Greek Reporter.

Planul prevede ca Gazprom să finanţeze restructurarea sistemului bancar al ţării în schimbul unui control considerabil asupra resurselor de gaze naturale ale Ciprului. Dacă acceptă propunerea ruşilor, Cipru nu va mai fi nevoit să accepte condiţiile impuse de statele zonei euro pentru un pachet de ajutor financiar.

Ţările din uniunea monetară au propus un ajutor de 10 miliarde de euro, însă guvernul cipriot trebuie să strângă fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea conturilor bancare din ţară. Astfel, depozitele mai mici de 100.000 d euro ar urma să fie taxate cu 6,7%, iar cele peste acest prag cu 9,9%.

Preşedintele nu vrea însă să discute oferta ruşilor, scrie portalul Newsit, citând o sursă apropiată acestuia.

"Preşedintele nu va discuta acest plan, întrucât vrea o soluţie care să vină din UE", a spus sursa.

Parlamentul din Cipru a amânat pentru luni votul asupra pachetului fiannciar propus de statele zonei euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici