Gazprom impinge Bulgaria în South Stream prin România

Memorandumul de înţelegere între Gazprom şi România privind posibila cooperare în proiectul South Stream a slăbit considerabil poziţia Bulgariei în negocierile referitoare la participarea statului bulgar la construcţia gazoductului, potrivit publicaţiei ruse Lenta.ru, citată de Novinite.

27 afișări
Imaginea articolului Gazprom impinge Bulgaria în South Stream prin România

Gazprom impinge Bulgaria în South Stream prin România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gazprom a anunţat miercuri că România ar putea semna în primul trimestru al anului următor un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea în proiectul South Stream, dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive.

Publicaţia a notat că acesta a fost motivul pentru care Bulgaria a adoptat o poziţie mult mai activă şi a încheiat vineri acorduri importante cu partea rusă, în timpul vizitei şefului Gazprom, Alexei Miller.

Ruta prin România a South Stream reprezintă o alternativă la traseul propus iniţial prin Bulgaria, iar vizita lui Miller la Bucureşti a îmbunătăţit considerabil poziţia Gazprom în faţa autorităţilor de la Sofia, care au evitat într-o anumită măsură un angajament ferm pentru proiect.

Articolul, intitulat sugestiv "Bulgaria împinsă în South Stream prin România", citează experţi care consideră că Rusia s-a folosit de România pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei.

Ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Traicho Traikov, a respins în repetate rânduri această variantă, inclusiv după întâlnirea de vineri cu Miller.

Şeful Gazprom şi guvernul bulgar au convenit să înfiinţeze o compania mixtă, pentru construcţia secţiunii din Bulgaria a South Stream.

Traikov a declarat, vineri, că este practic imposibil ca România să înlocuiască Bulgaria în proiectul South Stream, ca rută de tranzit, dar că ambele ţări pot să profite de pe urma proiectului.

În privinţa memorandului României cu Gazprom, Traikov a precizat că partea bulgară a încheiat un astfel de acord încă din 2008, iar Bulgaria se află într-o fază de negocieri mai avansată.

Publicaţia rusă adaugă că atât Bulgaria cât şi România pot echilibra presiunile Rusiei, având în vedere că ambele state sunt implicate şi în proiectul Nabucco.

Bulgaria insistă pentru obţinerea unor preţuri preferenţiale la gazele livrate de Rusia, în schimbul participării la South Stream, a precizat Lenta.ru.

South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici