Gazprom începe să fie afectată de sancţiunile Occidentului. Rămâne totuşi cu un profit record în 2021

Compania rusă Gazprom a prognozat joi o scădere a producţiei de gaze de aproximativ 4% în acest an, într-un alt semn al impactului sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, după ce gigantul din domeniul petrolului şi gazelor a raportat un profit record pentru anul trecut, anunţă Reuters.

4554 afișări
Imaginea articolului Gazprom începe să fie afectată de sancţiunile Occidentului. Rămâne totuşi cu un profit record în 2021

Gazprom a precizat într-un comunicat că profitul său net a ajuns la 2.090 de miliarde de ruble (29 miliarde de dolari) în 2021, în creştere de la 135 de miliarde de ruble în anul financiar 2020, afectat de pandemie, în urma creşterii preţurilor la petrol şi gaze.

Compania controlată de Kremlin se aştepta anterior ca profitul său din 2022 să depăşească recordul din 2021, dar sancţiunile impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană în legătură cu ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea militară specială" din Ucraina şi-au pus amprenta asupra economiei ruseşti.

Gazprom a fost în prima linie a răspunsului Rusiei, interzicând miercuri exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria, după ce acestea au refuzat să îndeplinească cererea Moscovei de a plăti în ruble.

Deşi sancţiunile au dus la un nivel sporit de incertitudine economică în Rusia, Gazprom a declarat că situaţia nu a "pus sub semnul întrebării coerenţa" operaţiunilor sale.

Gazprom a mai spus că vânzările sale din 2021 au crescut la 10.200 de miliarde de ruble, de la 6.300 de miliarde de ruble în 2020.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici