Gazprom nu poate suplimenta livrările de gaze în UE: Consumatorii din Europa pot utiliza rezervele

Vicepreşedintele Gazprom Alexander Medvedev a reiterat marţi că grupul rus nu poate suplimenta livrările de gaze în Uniunea Europeană, aşa cum au solicitat ţările membre din cauza temperaturilor foarte scăzute.

409 afișări
Imaginea articolului Gazprom nu poate suplimenta livrările de gaze în UE: Consumatorii din Europa pot utiliza rezervele

Gazprom nu poate suplimenta livrările de gaze în UE: Consumatorii din Europa pot utiliza rezervele (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax foto)

"În prima săptămână din februarie am primit cereri de creştere a livrărilor cu 50%. Nu am răspuns pozitiv acestor solicitări", a declarat Medvedev după o întâlnire în Lituania cu premierul din această ţară, Andrius Kubilius.

Medvedev a spus că ţările europene au rezerve suficiente de gaze pentru a evita problemele.

"Consumatorii din Europa nu vor avea de suferit întrucât pot fi utilizate rezerve de gaze suficiente pentru 30 de zile", a arătat oficialul Gazprom.

Europa este afectată de mai multe zile de un val de frig care a dus la moartea a 450 de oameni.

Gazprom, care trebuie să satisfacă necesarul de pe piaţa din Rusia, afectată la rândul ei de temperaturile foarte scăzute, a anunţat duminică faptul că nu poate majora livrările în UE.

Grupul a recunoscut totodată că a redus livrările de gaze cu 10% timp de mai multe zile, dar că acestea au revenit ulterior la nivelul normal.

Ţările din UE importă patru cincimi din necesarul de gaze, iar achiziţiile din Rusia reprezintă o treime din importurile europene.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Marlene Holzner, a declarat luni că livrările de gaze din Rusia au crescut, dar nu sunt încă la nivelul de dinainte de săptămâna trecută în România, Germania şi Italia.

Consumul de gaze din România a atins în ultimele zile valori record, depăşind 70 de milioane de metri cubi pe zi. Importurile reprezintă în această perioadă aproximativ 25% din consum, diferenţa fiind asigurată cu gaze din producţia internă şi depozite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici