GDF Suez vrea să atragă 600 mil. euro prin vânzarea unor active de energie eoliană şi solară

Grupul francez de utilităţi GDF Suez vrea să atragă cel puţin 600 milioane euro prin vânzarea unor participaţii semnificative la unele operaţiuni de energie eoliană şi solară din Europa, au declarat surse apropiate discuţiilor.

245 afișări
Imaginea articolului GDF Suez vrea să atragă 600 mil. euro prin vânzarea unor active de energie eoliană şi solară

GDF Suez vrea să atragă 600 mil. euro prin vânzarea unor active de energie eoliană şi solară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GDF Suez, deţinută în proporţie de 36,7% de guvernul francez, va începe în scurt timp căutarea unor investitori interesaţi să preia până la 10% din unele operaţiuni de energie eoliană şi solară din Franţa şi alte state europene, au afirmat sursele citate de Wall Street Journal (WSJ).

Afacerile vizate sunt evaluate la 1 miliard de dolari şi au o capacitate de aproximativ 1.000 MW. GDF Suez vrea să păstreze 40% din aceste proiecte şi să rămână operatorul industrial.

Grupul ar putea începe în următoarele zile procesul de licitaţie, urmând să aştepte oferte până la jumătatea lunii iulie.

GDF Suez deţine şi în România două firme cu activităţi în domeniul energiei eoliene, având în plan dezvoltarea unui proiect de 50 MW în judeţul Galaţi, investiţie estimată la 90 milioane euro.

GDF Suez ia măsuri pentru reducerea datoriilor, în valoare de 34 miliarde euro, care au crescut semnificativ anul trecut după preluarea integrală a diviziei din Marea Britanie, International Power. Totodată, profiturile din Europa sunt afectate de recesiune, dar şi de contractele de furnizare de gaze cu preţuri în funcţie de cotaţiile petrolului, care au menţinut costurile la un nivel ridicat.

Tarifele reglementate limitate din Franţa şi Belgia afectează de asemenea profitul companiei, notează WSJ.

GDF Suez a anunţat anul trecut un plan de vânzare sau consolidare a unor active din Europa şi de pe alte pieţe dezvoltate, în valoare de peste 11 miliarde euro, compania urmând să se concentreze pe extinderea în Asia.

Totodată, GDF Suez a anunţat că nu va prelungi un acord cu acţionarii companiei de utilităţi Suez Environement care împiedică vânzarea de acţiuni. Grupul francez deţine 35,5% din acţiunile Suez Environement, iar acordul cu ceilalţi acţionari presupune asumarea datoriilor de 7,9 miliarde euro ale companiei de apă în bilanţul grupului.

GDF Suez a vândut în luna decembrie o participaţie de 80% la compania italiană de energie eoliană IP Maestrale, operaţiune prin care şi-a redus datoria cu 800 milioane euro.

GDF Suez este prezentă şi în România, prin GDF Suez Energy România (fosta Distrigaz Sud), Distrigaz Sud Reţele, Distrigaz Confort, Brăila Winds şi Alizeu Eolian.

GDF SUEZ Energy România a anunţat în luna decembrie că a preluat firma de proiect Alizeu Eolian, pentru a dezvolta un parc eolian cu o capacitate de 50 MW în comuna Băleni, judeţul Galaţi, în urma unei investiţii estimate la 90 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici