Georgescu, BNR: Deficitul de cont curent al României ar putea ajunge în acest an la cel mult 2%

Deficitul de cont curent al României se va încadra în acest an în limita a 4% din PIB, ajungând probabil în jur de 2% cel mult, apreciază prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu.

274 afișări
Imaginea articolului Georgescu, BNR: Deficitul de cont curent al României ar putea ajunge în acest an la cel mult 2%

Georgescu, BNR: Deficitul de cont curent al României ar putea ajunge în acest an la cel mult 2% (Imagine: Shutterstock)

"Una dintre problemele pe care le-a avut România, cea legată de soldul contului curent, dispare în 2013, vom fi în limita a 4%, probabil în jur de 2% cel mult", a declarat joi Georgescu la un seminar pe tema supravegherii pieţelor financiare în Uniunea Europeană, organizat la BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi a avut în primele 5 luni un excedent de 314 milioane euro, faţă de un deficit de 2,28 miliarde euro în aceeaşi perioadă din anul 2012, pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale şi al veniturilor, respectiv surplusului înregistrat de balanţa serviciilor.

Deficitul balanţei comerciale a scăzut cu 1,47 miliarde euro, la venituri scăderea a fost de 502 milioane euro, iar balanţa serviciilor a avut un surplus de 783 milioane euro, faţă de un deficit de 18 milioane euro.

Investiţiile străine directe au totalizat 414 milioane euro, de la 656 milioane euro în perioada ianuarie - mai 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici