Germania a împrumutat 4,6 miliarde euro fără dobândă, din cauza temerilor privind Grecia

Germania a atras o cerere puternică miercuri la o licitaţie de obligaţiuni şi a împrumutat 4,56 miliarde de euro pe doi ani, chiar dacă nu a oferit dobândă investitorilor, ca urmare a temerilor privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.

333 afișări
Imaginea articolului Germania a împrumutat 4,6 miliarde euro fără dobândă, din cauza temerilor privind Grecia

Germania a împrumutat 4,6 miliarde euro fără dobândă, din cauza temerilor privind Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lipsa unui cupon nu a descurajat investitorii, îngrijoraţi că un nou guvern în Grecia ar putea respinge termenii acordului de finanţare externă, forţând ieşirea ţării din uniunea monetară. Ieşirea Greciei din zona euro ar putea creşte presiunea şi asupra altor state cu dificultăţi, potrivit CNBC.

Germania a vândut obligaţiuni pe doi ani în valoare de 4,56 miliarde de euro, cu cupon zero şi un randament de 0,07%.

Potrivit Bloomberg, este pentru prima dată când Germania, singura ţară euro cu rating maxim "AAA" şi perspectivă stabilă, vinde obligaţiuni pe doi ani fără cupon.

"A fost o licitaţie cu cerere solidă, ceea ce arată că sunt investitori care consideră că există valoare în obligaţiunile germane la randament apropiat de zero", a declarat Peter Chatwell, analist la Credit Agricole.

Costurile extrem de reduse de împrumut ale Germaniei sunt în contrast cu cele ale unor ţări europene puternic afectate de criza datoriilor.

De exemplu, randamentul obligaţiunilor pe doi ani ale Spaniei şi Italiei se situează la 4,12%, respectiv 3,58%. Franţa a acceptat, săptămâna trecută, să plătească un randament de 0,74% investitorilor pentru titluri pe doi ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici