Germania a obţinut retragerea din comunicatul summit-ului a menţiunii referitoare la BCE

Germania a obţinut retragerea din proiectul comunicatului final al summit-ului zonei euro de miercuri a unei fraze prin care se cerea Băncii Centrale Europene (BCE) să continue achiziţiile de obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei, a declarat o sursă diplomatică citată de AFP.

285 afișări
Imaginea articolului Germania a obţinut retragerea din comunicatul summit-ului a menţiunii referitoare la BCE

Germania a obţinut retragerea din comunicatul summit-ului a menţiunii referitoare la BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această frază a fost retrasă din textul care va fi prezentat şefilor de state şi de guverne din uniunea monetară în timpul summit-ului pe tema crizei datoriilor", a subliniat sursa.

În versiunea iniţială a proiectului de comunicat se arăta că liderii ţărilor din regiune susţin pe deplin BCE în acţiunile de asigurare a stabilităţii preţurilor în zona euro, inclusiv măsurile non-convenţionale întreprinse în actualul mediu excepţional al pieţei.

Termenul de "măsuri non-convenţionale" se referă în special la politica BCE de achiziţii de obligaţiuni ale ţărilor europene aflate în dificultate, pentru a frâna creşterea dobânzilor obligaţiunilor.

BCE a susţinut astfel Italia şi Spania din luna august.

Mai multe ţări, între care şi Franţa, dar şi Comisia Europeană, susţin ca BCE să continue achiziţiile de obligaţiuni, după ce italianul Mario Draghi va prelua preşedinţia BCE de la Jean-Claude Trichet, la 1 noiembrie.

Cancelarul german Angela Merkel a perceput însă fraza din comunicat drept un amestec al liderilor europeni în politica BCE şi a cerut că paragraful să fie eliminat, pentru a respecta independenţa instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici