Germania: FMI poate funcţiona fără nicio limitare, deşi şeful instituţiei a fost arestat

Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi va putea îndeplini fără nicio limitare atribuţiile în rezolvarea crizei din zona euro, chiar dacă directorul general al instituţiei este acuzat de tentativă de viol în New York, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german.

145 afișări
Imaginea articolului Germania: FMI poate funcţiona fără nicio limitare, deşi şeful instituţiei a fost arestat

Germania: FMI poate funcţiona fără nicio limitare, deşi şeful instituţiei a fost arestat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a afirmat că deşi nu este momentul potrivit să se pună în discuţie succesiunea la vârful FMI, Europa "nu are în mod automat dreptul" la funcţia lui Dominique Strauss-Kahn, însă există argumente pentru căutarea unui candidat european.

"FMI va putea să-şi îndeplinească fără nicio limitare misiunea în rezolvarea problemelor financiare ale lumii, şi a problemelor zonei euro, unde joacă un rol important", a spus Seibert într-o conferinţă de presă.

Miniştrii finanţelor din zona euro s-au întâlnit luni la Bruxelles, unde vor aproba cel mai probabil acordul de finanţare externă al Portugaliei cu UE şi FMI, discuţiile fiind însă puse într-un con de umbră de arestarea lui Strauss-Kahn duminică la New York.

Şeful FMI a fost acuzat că a încercat să violeze o cameristă de la un hotel din New York. Speculaţiile privind înlocuitorul său la conducerea Fondului şi în cursa prezidenţială din Franţa din 2012 şi-au făcut imediat loc în atenţia opiniei publice.

"Guvernul german consideră că orice discuţie despre posibili succesori ai domnului Strauss-Kahn este inadecvată în acest moment", a adăugat Seibert.

Cele mai puternice economii emergente, Brazilia, Rusia, India şi China, exercită de câţiva ani presiuni pentru reflectarea influenţei tot mai mari de care dispun la nivel global în conducerea FMI.

"Europa nu are abonament la această poziţie executivă. Dacă priveşti situaţia actuală, soluţionarea crizei din mai multe state din zona euro ocupă atât de mult agenda FMI încât sunt mai multe motive pentru ca guvernul să susţină că există un bun candidat european. Vom vorbi despre asta cu toţi partenerii din FMI în caz că va fi nevoie de un succesor", a continuat oficialul german, subliniind că Strauss-Kahn este nevinovat până la proba contrarie.

Întrebat dacă Mario Draghi, guvernatorul băncii centrale a Italiei, ar putea fi un candidat pentru şefia FMI în loc de succedarea lui Jean-Claude Trichet ca preşedinte al Băncii Centrale Europene, după cum specula o revistă germană, Seibert a arătat că guvernul german s-a alăturat altor state europene sprijinind candidatura lui Draghi la şefia BCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici