Germania pregăteşte un plan de susţinere a băncilor în cazul intrării Greciei în default

Guvernul cancelarului german Angela Merkel pregăteşte un plan de susţinere a băncilor, în eventualitatea că Grecia nu reuşeşte să respecte termenii ajutorului financiar şi intră în încetare de plăţi (default), au declarat trei oficiali din coaliţia aflată la putere, citaţi de Bloomberg.

570 afișări
Imaginea articolului Germania pregăteşte un plan de susţinere a băncilor în cazul intrării Greciei în default

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Planul de urgenţă include măsuri de susţinere a băncilor şi asigurătorilor care pot înregistra pierderi de 50% legate de deţinerile de obligaţiuni elene, dacă următoarea tranşă din ajutorul internaţional pentru Grecia va fi blocată, au spus sursele.

Un succesor al unui fond creat de guvern în 2008 pentru salvarea băncilor ar putea fi folosit pentru recapitalizarea băncilor, a spus una dintre surse.

Existenţa "unui plan B" scoate în evidenţă îngrijorarea din Germania că eşecul Greciei de a respecta ţintele de austeritate bugetară pune în pericol eforturile europene de a rezolva criza datoriilor în zona euro.

Parlamentarii germani şi-au ascuţit criticile la adresa Greciei în această săptămână, ameninţând că vor bloca ajutorul dacă statul elen nu respectă programul de austeritate, după ce misiunea FMI/CE/BCE şi-a suspendat vizita la Atena.

"Grecia este pe muchie de cuţit. Dacă guvernul nu poate respecta termenii programului de ajutor, depinde de Grecia să se finanţeze fără sprijinul zonei euro", a declarat ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble.

Guvernul german aşteaptă rezultatul raportului privind progresele Greciei şi va decide apoi cum va acţiona, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Miniştrii de Finanţe din ţările G7 se reunesc în această seară la Marsilia, Franţa, pentru a discuta despre situaţia economiei mondiale, în centrul atenţiei urmând să fie criza datoriilor din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici