Germania recrutează voluntari experţi în colectarea taxelor pentru a combate evaziunea în Grecia

Autorităţile germane au recrutat circa 160 de voluntari experţi în colectarea taxelor, care să meargă în Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii fiscale, iar presa elenă scrie deja despre "o forţă de asalt formată din colectori de taxe germani", potrivit Financial Times.

268 afișări
Imaginea articolului Germania recrutează voluntari experţi în colectarea taxelor pentru a combate evaziunea în Grecia

Germania recrutează voluntari experţi în colectarea taxelor pentru a combate evaziunea în Grecia (Imagine: Shutterstock)

Măsura autorităţilor federale din Germania riscă să reaprindă tensiunile dintre Berlin şi Atena, potrivit publicaţiei britanice Financial Times.

Cei aproximativ 160 de experţi urmează să se deplaseze în Grecia în cadrul unei iniţiative a UE şi FMI pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare de taxe.

Un oficial guvernamental elen a reacţionat pozitiv la plan: "Astfel de asistenţă, pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei administraţiei publice elene, este binevenită".

Sosirea oficialilor germani la Atena ar putea, însă, retrezi ostilitatea faţă de Germania, declanşată în ianuarie de un plan pentru numirea unui "comisar pentr buget", care să supravegheze finanţele Greciei.

Într-un articol de primă pagină din tabloidul elen ProtoThema, voluntarii germani sunt descrişi drept "o forţă de asalt formată din colectori de taxe germani".

Un oficial înalt din fiscul elen a spus: "Nu avem nevoie de ajutor din afară. Avem nevoie de computere mai bune şi de o mai bună cooperare cu alte departamente guvernamentale".

Voluntarii ar putea derula seminarii sau "proiecte pe termen lung", potrivit Ministerului de Finnaţe german. Toţi cei aproape 160 de experţi vorbesc engleza, iar aproximativ zece şi greceşte.

Creditorii internaţionali au crescut din nou presiunea asupra Greciei pentru combaterea evaziunii fiscale, estimată la 5-6 miliarde de euro anual, şi pentru rezolvarea situaţiei unor restanţe de circa 60 de miliarde de euro la plata de taxe, potrivit estimărilor Comisiei Europene şi FMI.

Taxele directe reprezintă mai puţin de jumătate din veniturile guvernului elen, TVA şi accizele având cea mai mare contribuţie, potrivit Ministerului de Finnaţe de la Atena.

"Grecia se confruntă acum cu aceleaşi probleme întâmpinate de Germania de Est în 1990", a declarat Norbert Walter-Borjans, ministru de Finanţe al landului german Renania de Nord-Westphalia, din care provin foarte mulţi voluntari, pentru revista germană Wirtschaftswoche.

După căderea Zidului Berlinului, Germania de Vest a trimis mii de oficiali să ajute la reconstrucţia structurilor administrative în fostul Est comunist, însă această politică a condus la resentimente, a adăugat Walter-Borjans.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici