Germania şi Franţa îşi armonizează abordarea faţă de Grecia, înainte de întrevederile cu Samaras

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy îşi vor coordona "abordarea" faţă de Grecia, cu presiuni pentru a determina guvernul elen să respecte ţintele privind austeritatea şi reformele structurale.

179 afișări
Imaginea articolului Germania şi Franţa îşi armonizează abordarea faţă de Grecia, înainte de întrevederile cu Samaras

Germania şi Franţa îşi armonizează abordarea faţă de Grecia, înainte de întrevederile cu Samaras (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Merkel a declarat joi seara, la Berlin, înaintea unei întrevederi cu Hollande, că vor discuta "cum să îl primească pe colegul" grec, premierul Antonis Samaras, care se întâlneşte vineri în capitala germană cu cancelarul şi sâmbătă, la Paris, cu preşedintele Franţei, transmite Bloomberg.

"Este important pentru mine să ne respectăm cu toţii obligaţiile şi să aşteptăm raportul troicăi pentru a vedea care este rezultatul. Noi - şi eu - vom încuraja Grecia să continue pe drumul reformei, care impune multe sacrificii", a afirmat Merkel, făcând referire la raportul care va fi prezentat la jumătatea lunii septembrie de inspectorii creditorilor externi ai statului elen, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, aşa-numita "troică" a instituţiilor financiare internaţionale.

În mai multe interviuri acordate în ultimele zile presei germane şi franceze, în perspectiva vizitelor în cele două capitale, Samaras a declarat că Grecia are nevoie de mai mult timp pentru a atinge ţintele fiscale convenite în programul economic din acordul de finanţare externă de 130 miliarde euro.

În întrevederile bilaterale de vineri şi sâmbătă cu Merkel şi Hollande, premierul elen va solicita cel mai probabil prelungirea cu doi ani a termenelor pentru ţintele fiscale, deoarece statul nu reuşeşte să colecteze suficiente venituri din cauza întârzierilor mari din programul masiv de privatizări convenit cu partenerii externi şi în contextul unei recesiuni severe, care a redus Produsul Intern Brut al Greciei cu 20% în ultimii 5 ani.

Liderii europeni încearcă să stabileacă măsuri prin care să evite o posibilă criză imediată după publicarea raportului inspectorilor străini privind situaţia economică şi financiară din Grecia, în septembrie.

Statul elen depinde de finanţarea externă pentru a nu intra în faliment şi pentru a se menţine în zona euro.

"Vrem cu toţii, eu vreau ca Grecia să rămână în zona euro. Depidne de greci să facă în mod responsabil sacrificiile necesare pentru a reuşi acest obiectiv", a afirmat Hollande.

Merkel şi Hollande au declarat că este nevoie ca Uniunea Europeană să implementeze măsurile convenite la summit-ul UE de la sfârşitul lunii iunie, inclusiv planurile privind integrarea şi cooperarea strânsă a autorităţilor de reglementare şi supraveghere bancară la nivelul zonei euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici